Τζορτζ Σόρος, το «γεράκι των αγορών» και η πολυτάραχη ζωή τουΟ φτωχός μετανάστης που έγινε μεγιστάνας και οι θεωρίες συνωμοσίας που τον ακολουθούν

Κατάφερε να επιβιώσει από τη ναζιστική κατοχή στην Ουγγαρία χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, έχει χαρακτηρισθεί ως ο «άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας», αποκόμισε 1 δισ. κατά την κρίση του νομίσματος στη Βρετανία και ακόμη και σήμερα στα 88 του χρόνια παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο Τζωρτζ Σόρος κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως με πολλούς εχθρούς αλλά και συνομωσίες που τον ακολουθούν ακόμη και σήμερα.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και οι σπουδές στην ΑγγλίαΟ Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου το 1930. Το πραγματικό του όνομα είναι György Schwartz και είναι Ουγγρο-αμερικανός. Την περίοδο 1944-1945, τη ναζιστική εποχή στην Ουγγαρία ο Σόρος ως εβραίος έφηβος κατάφερε να επιβιώσει καθώς ο πατέρας του έφτιαξε πλαστά έγγραφα με τα οποία και κατάφερε να ταξιδέψει. Το 1947 θα εγκαταλείψει την γενέτειρα του για την Βρετανία με το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.
Στη Βρετανία ο Σόρος θα μείνει στο σπίτι ενός μακρινού θείου του, κάνοντας παράλληλα όποια δουλειά μπορούσε, για να πληρώσει τις σπουδές του στο London School of Economics, τις οποίες και ολοκλήρωσε το 1952.
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς οι αιτήσεις που έκανε στις τράπεζες για να εργαστεί απορρίπτονταν η μια μετά την άλλη. Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες καταφέρνει να βρει δουλειά σε μια από αυτές. Έτσι θα βάλει και τα πρώτα θεμέλια για να μετατραπεί ο φτωχός μετανάστης σε έναν σκληροπυρηνικό επενδυτή.

Η γέννηση του «φαινομένου Σόρος»

Τον Σεπτέμβριο του 1956, ο Σόρος αποφασίζει να σαλπάρει για τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκει δουλειά στη χρηματιστηριακή φίρμα της Wall Street, F.M. Mayer. Εκεί θα δουλέψει ως χρηματιστής και στη συνέχεια ως αναλυτής των αγορών για διάφορες εταιρείες.
Το 1973 είναι μια καθοριστική χρονιά για εκείνον καθώς ιδρύει το δικό του επενδυτικό οργανισμό, Soros Fund, που μετονομάστηκε αργότερα σε Quantum Fund και κατόπιν σε Quantum Fund Endowment, εξασφαλίζοντας περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.
Μέσα από εκεί θα εξασφαλίσει τεράστια οικονομική επιτυχία με τις στρατηγικές επιλογές που θα κάνει, αυξάνοντας την περιουσία του σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «Μαύρη Τετάρτη» της αγγλικής αγοράς

Κομβικό σημείο στην επιχειρηματική του σταδιοδρομία ήταν εκείνο στις 16 Φεβρουαρίου 1992 όπου κατά την διάρκεια της νομισματικής κρίσης που έπληττε την βρετανική οικονομία  («Μαύρη Τετάρτη» της αγγλικής αγοράς), ο Σόρος φέρεται να ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί σε υποτίμηση της στερλίνας, με τον ίδιο να αποκομίζει κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων.
Η κίνηση αυτή του έφερε και το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που έσπασε την Τράπεζα της Αγγλίας».

Κατηγορίες για κερδοσκοπία του Σόρος έκαναν την εμφάνισή τους και το 1997, κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης, με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να κατηγορεί δημόσια τον επενδυτή για εμπλοκή του σε βάρος της νομισματικής σταθερότητας της χώρας του: το ΑΕΠ της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μειώθηκε κατά 9,2 δισ. δολάρια το 1997 και κατά 218,2 δισ. το 1998, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 31,7%.
Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι «Η πολιτική είναι σαν το μετρό του Παρισιού,90% υπόγειο και 10% φανερή διαδρομή».

Οι βασικές θεωρίες συνωμοσίας που τον ακολουθούν

  • Έχει σχέδιο να ισλαμοποιήσει την Ευρώπη
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός ανήκει στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν και ειπώθηκε στο πλαίσιο μιας λεκτικής διαμάχης μεταξύ των δύο αντρών. Μάλιστα η ουγγρική κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο Σόρος έχει συγκεκριμένο σχέδιο που ο επιχειρηματίας επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ευρώπη και το οποίο αποτελείται από επτά πολιτικές υπέρ της μετανάστευσης. Ο ίδιος φυσικά έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Ορμπάν.
  • Ελέγχει σημαντικές προσωπικότητες και φορείς στις ΗΠΑ
Ο όρος «puppet master» (δηλαδή, εκείνος που κινεί μαριονέτες) του έχει αποδοθεί από τον πρώην παρουσιαστή ειδήσεων στο δίκτυο Fox, Glenn Beck. Όσο καιρό εργαζόταν στο κανάλι πολλές φορές είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο για να περιγράψει τον επιχειρηματία. Ο Beck είχε ισχυριστεί ακόμη ότι ο Σόρος ήταν ο «βασιλιάς» πίσω από το «πιόνι» Ομπάμα, μιλώντας για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
Οι ισχυρισμοί του ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας έχει δωρίσει υπέρογκα ποσά σε πολιτικές επιτροπές του Δημοκρατικού Κόμματος. Μόνο το διάστημα 2004-2008 συνεισέφερε με το ποσό των 32.2 εκ. δολαρίων.
Καμία απόδειξη όμως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα που να δείχνει ότι ο Σόρος επηρεάζει τη δράση των πολιτικών προσώπων διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο χορηγό πολιτικού κόμματος.
  • Το 1997 προκάλεσε την οικονομική κρίση στη Νοτιανατολική Ασία 
Μια ακόμη συνομωσία που οφείλεται στον πρώην δημοσιογράφο του Fox είναι εκείνη που θέλει τον Σόρος να ευθύνεται για την κατάρρευση της οικονομίας στη Νοτιανατολική Ασία. Μάλιστα ο Beck υποστήριζε ότι είναι κάτι που πιστεύει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Mahathir Mohamad.
Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας αναφέρουν ότι η εβραϊκή καταγωγή του Σόρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αφού κατά τον Mohamad «οι Εβραίοι δε χαίρονται να βλέπουν τα μουσουλμανικά έθνη να προοδεύουν».
Πάντως το 2006 ο Mohamad ανέφερε: «Ο κ. Σόρος είπε ότι δεν είχε σχέση με την υποτίμηση της μαλαισιανής οικονομίας και ότι άλλοι ευθύνονται γι′ αυτό. Και το αποδέχτηκα».
  • Ο ρόλος του Σόρος στη ναζιστική κατοχή της Ουγγαρίας 
Η συγκεκριμένη θεωρία στο πέρασμα των χρόνων έχει αποκτήσει διάφορες εκδοχές. Οι κυριότερες από αυτές εστιάζονται στο γεγονός ότι ο Σόρρος συμμετείχε στη δήμευση περιουσιών των Ούγγρων Εβραίων εκ μέρους των ναζιστών κατακτητών ή ότι ήταν αξιωματικός των SS στη Γερμανία. Η θεωρία αυτή βασίστηκε σε μια φωτογραφία που ανάρτησε κάποιος χρήστης του twitter και στην οποία υποστηρίζει ότι απεικονίζεται ο Σόρος στα νιάτα του, ντυμένος αξιωματικός των SS.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.