Τα εθνικά τους νομίσματα θα χρησιμοποιούν Τουρκία-Ιράν στις διμερείς συναλλαγές


Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν Σάντεγ Ναντζάφι δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα για τις διμερείς συναλλαγές τους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Βαλκανικό Περισκόπιο» οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, Τουρκίας και Ιράν ενέκριναν την χρήση της τουρκικής λίρας και του ριάλ του Ιράν στο διμερές εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας που θα πραγματοποιείται μέσω των τραπεζών των δύο χωρών.
Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο TASS “Αν και μερικές ιδιωτικές τράπεζες μπορούν να μην συμμετέχουν στην ιδέα αυτή, υπάρχουν ωστόσο διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνουν οι συναλλαγές των δύο χωρών.
Εταιρείες, πάντως, και μεμονωμένοι επιχειρηματίες συνέβαλαν στην απόφαση αυτή”. Επίσης, δεν αποκλείεται και μετάβαση των συναλλαγών σε ηλεκτρονικό νόμισμα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράν, ανακοινώθηκε η πρόθεση να προχωρήσουν σε «συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, με σκοπό την προστασία των οικονομικών σχέσεων λόγω της πίεσης που ασκείται από την συναλλαγματική ισοτιμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.