Οι δύο όψεις της "επιστροφής" των ελληνικών ομολόγων στις αγορές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Οι δύο όψεις της "επιστροφής" των ελληνικών ομολόγων στις αγορές


Του Γ. Αγγέλη
Η διάσταση που αφορά στις ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον έχει αρχίσει να επηρεάζει τον σχεδιασμό της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων στις αγορές μετά και την τελική απόφαση χθες της Bundestag, που αφορά στο "ΟΚ” της εκταμίευσης των τελευταίων 15 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ. 
"Αναμφίβολα έχουμε ήδη αρχίσει να διασχίζουμε τα άγνωστα νερά των συνεπειών της απόσυρσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες. Και αυτό ισοδυναμεί με μία σταδιακή άμπωτη ρευστότητας που επηρεάζει και αναπροσαρμόζει τις επιλογές των αγορών...”, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών τραπεζών που συμμετέχουν στην ομάδα των primary dealers του ΟΔΔΗΧ.  
Η "επιστροφή” του ελληνικού δημοσίου στις αγορές απαιτεί μία διαχείριση από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ που θα πρέπει να λάβει υπ' όψη αυτές τις αλλαγές πέρα και ξέχωρα από τις προϋποθέσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους (επιφυλάξεις ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του). 
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις τόσο της Fed, όσο και της ΕΚΤ και της BOE, δείχνουν ότι πράγματι αν και με σημαντική διαφορά "φάσης” μεταξύ τους, οι τρεις τράπεζες κινούνται στην γραμμή της επιστροφής σε περισσότερο φυσιολογικά, δηλαδή υψηλότερα, επιτόκια και "ακριβότερο” χρήμα. Ήτοι σε ένα περιβάλλον σταδιακά συρρικνούμενης διαθέσιμης ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, η οποία θα αναπροσανατολισθεί επενδυτικά σε συνάρτηση με τις αποδόσεις και την "ασφάλεια” του εκδότη...  
Το ενδιαφέρον πάντως είναι, όπως παρατηρούν στο capital.gr οι ίδιοι παράγοντες, ότι στην χθεσινή ανακοίνωση – σχόλιο της εκπροσώπου της Κομισιόν για την ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Κομισιόν ταυτίζει τις εκτιμήσεις της με εκείνες του ESM, αλλά και της ΕΚΤ. 
Όπως είπε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα, "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει την εκτίμησή τους και εμείς ως Ευρωπαίοι χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα. Και το συμπέρασμά μας είναι πως η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι επαρκής...”. 
Το γεγονός ότι από την Κομισιόν ταυτίζεται η θέση της με αυτή της ΕΚΤ, δημιουργεί προσδοκίες ότι η επικείμενη Έκθεση της ΕΚΤ, δεν θα ακολουθεί την οδό των αστερίσκων που θέτει το ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
Από την πλευρά της ΕΚΤ πάντως δεν υπήρξε προς το παρόν κανένα σχόλιο που να ενισχύει ή να απορρίπτει τις σχετικές προσδοκίες. Σε κάθε περίπτωση η στάση της ΕΚΤ και ο τρόπος που θα διατυπώσει τη θέση της στην Έκθεσή της για το ελληνικό χρέος μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολέψει τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ και του ESM όσο αφορά την τακτική τής επιστροφής στις αγορές. 

capital.gr
Από το Blogger.