Εικονικά κέρδη 1,8 δισ. δολ. από FF στην Ασία το διάστημα 2009-2017 - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Εικονικά κέρδη 1,8 δισ. δολ. από FF στην Ασία το διάστημα 2009-2017


Ανύπαρκτα κέρδη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων και ανύπαρκτες πωλήσεις της τάξης των 5,4 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως ενέγραψε στις οικονομικές της καταστάσεις αθροιστικά από το 2009 έως και το 2017 η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των οικονομικών καταστάσεων της FF Group Sourcing Limited (πρώην Folli Follie Hong Kong Limited), η οποία ενοποιεί το σύνολο των δραστηριοτήτων της Folli Follie στην Ασία.
Οπως δείχνει η επεξεργασία τους, η FF Group Sourcing από το 2009 και μετά άθροιζε τα υποτιθέμενα καθαρά κέρδη της (τα μετέφερε εις νέον, όπως αποκαλείται στη λογιστική) την ώρα που, όπως προέκυψε και από το πόρισμα της Alvarez & Marsal, ήταν τελικά ζημίες.

Συγκεκριμένα, με δεδομένο πως η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει στη διανομή μερίσματος και άθροιζε την, πλαστή όπως προέκυψε, ετήσια κερδοφορία της στις επίσης πλαστές κερδοφορίες των προηγούμενων ετών, εμφανίζεται κατά το διάστημα 2009-2017 να έχει σωρευτικά κέρδη 1,8 δισ. δολάρια. Βέβαια, όπως τελικά έγινε σαφές από την εγκληματολογική έρευνα της Alvarez & Marsal (Α&Μ), τα κέρδη του 2017 που είχαν δηλωθεί στα 316 εκατ. ήταν τελικά ζημίες 44,7 εκατ. Ετσι, οι ελεγκτές αλλά και οι αρμόδιες αρχές ανατρέχοντας στα προηγούμενα έτη έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν πως η πρακτική αυτή ήταν παγιωμένη. Η FF Group Sourcing στην Ασία εμφάνιζε συστηματικά ετήσια αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 15%-20% με εξαίρεση το 2013. Τότε πιθανολογείται πως έγινε από τη διοίκηση μια προσπάθεια να ανακόψει την αλματώδη σώρευση ανύπαρκτων κερδών που ουδέποτε διένειμε προκειμένου να αποφύγει ανεπιθύμητους ελέγχους, αναφέρουν άνθρωποι που ασχολούνται με την υπόθεση, οι οποίοι όμως δεν επιθυμούν να κατονομαστούν καθώς οι έρευνες των δικαστικών αρχών είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών της διοίκησης της Folli Follie, ήδη από το 2001 εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις για κατ’ εξακολούθηση δημοσιοποίηση ανακριβών οικονομικών καταστάσεων με τις οποίες διόγκωναν κύκλο εργασιών, κέρδη και ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα μάλιστα με την Α&Μ οι ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν τουλάχιστον από τη χρήση 2007 και κατά πάσα πιθανότατα πριν από αυτή.
Τώρα, και με βάση τα στοιχεία από το 2009 και μετά, που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ», προκύπτει και το εύρος της παραποίησης των δηλωθεισών πωλήσεων στην Ασία, την τελευταία δεκαετία. Οι ελεγκτές που ασχολούνται με την υπόθεση, χρησιμοποιώντας ως σταθερό σημείο αναφοράς τις πιστοποιημένες από την Α&Μ πωλήσεις του 2017, που ήταν μόλις 116,8 εκατ. δολάρια και όχι 1,112 δισ. που δηλώθηκαν, θεωρούν (accounting estimate) πως ακόμα και αν ήταν ισόποσες οι πωλήσεις για όλα τα προηγούμενα έτη –κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα αισιόδοξη υπόθεση για την εν λόγω εταιρεία– τότε αθροιστικά από το 2009 έως και το 2017 οι πραγματικές πωλήσεις δεν ξεπερνούν το 1,1 δισ. δολάρια. Ομως η FF Group Sourcing είχε δηλώσει συνολικά στην εννεαετία πωλήσεις 6,4 δισ. δολαρίων ή 5,4 δισ. περισσότερα από τα πραγματικά…
Από το Blogger.