Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο-Αισθητός στη μισή Ελλάδα & Βαλκάνια (φωτο-βιντεο) - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο-Αισθητός στη μισή Ελλάδα & Βαλκάνια (φωτο-βιντεο)

Ισχυρός σεισμός 6,4 ρίχτερ σημειώθηκε σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στις 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 44 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.
Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Κατέρρευσε ο Πύργος στα Στροφάδια, τεράστια ρωγμή στο λιμάνι
Τις πρώτες πληγές από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 ρίχτερ μετράει ήδη η Ζάκυνθος. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα κατοικιών.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.
Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.
Οι πρώτες φωτογραφίες δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, πράγμα το οποία θα φανεί στο πρώτο φως της ημέρας.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.
Όπως αναφέρει το imera zante, ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης.
Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση, αφού αποτελεί φαινόμενο κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του
Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
Λέκκας: «Περιμένουμε μετασεισμό 5,9 ρίχτερ τις επόμενες ώρες»
Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο Ευθύμιος Λέκκας, λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η Ζάκυνθος γλίτωσε τα… χειρότερα, καθώς αν ο σεισμός είχε γίνει πιο κοντά στο νησί θα υπήρχε πρόβλημα.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό τον λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα.
Τέλος, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επεσήμανε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού τις επόμενες ώρες ή ημέρες περιμένουμε έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 ρίχτερ.
Να σημειωθεί πως ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, ωστόσο συνιστάται να αποφεύγονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.
Από το Blogger.