Το δίμηνο που θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Το δίμηνο που θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών


Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την περίοδο από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα διεξαχθούν στο Κοινοβούλιο δύο ψηφοφορίες που θα αποδειχθούν καθοριστικές για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση τότε θα φτάσουν στη Βουλή τόσο η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και οι ψηφοφορίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών αλλά και τις νέες δυναμικές που πιθανότατα θα δημιουργηθούν μέσα από τις αντίστοιχες συζητήσεις και ψηφίσεις το Μέγαρο Μαξίμου θα καθορίσει και τον χρόνο προκήρυξης των εθνικών εκλογών.
Θα έχουν, επίσης, προηγηθεί οι ψηφοφορίες για τα «θετικάμέτρα» της κυβέρνησης, ο Προϋπολογισμός αλλά και η Προανακριτική για την Υγεία, γεγονότα που θα μετατρέψουν τη Βουλή στο βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης του επόμενου διαστήματος. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πυκνή κοινοβουλευτική διαδικασία ευνοεί τον Αλέξη Τσίπρα καθώς θα κληθεί να αναμετρηθεί αρκετές φορές «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πεδίο στο οποίο στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν ότι υπερισχύει ο Πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις στα Σκόπια δείχνουν ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν με τον Ζόραν Ζάεφ έχουν προχωρήσει σε συνολική συμφωνία με την κυβέρνηση, γεγονός που συνεπάγεται με επιτάχυνση των διαδικασιών. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε την Πέμπτη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να φτάσει στην ελληνική βουλή «το αργότερο τον Μάρτιο». Με δεδομένη την απόφαση του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά και την ύπαρξη πλειοψηφίας για τις Πρέσπες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα μπορέσει να τον κρατήσει στην εξουσία για το επόμενο διάστημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα μελετήσουν τότε τα δημοσκοπικά δεδομένα. Αν η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι κάτω των πέντε μονάδων (αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σε διψήφια νούμερα ακόμα και στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα), τότε ο Πρωθυπουργός θα πάει σε τριπλές εκλογές εντός Μαϊου. Αν η διαφορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, εξαντλώντας την τετραετία ακόμα και με κυβέρνηση μειοψηφίας ή ψήφο ανοχής.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Μαξίμου, όμως, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές «τους πολιτικούς σχεδιασμούς επί χάρτου τους βλέπει η πραγματικότητα και γελά». Κανείς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αγνοήσει τη δυναμική που θα δημιουργηθεί από πιθανή ρήξη με την Εκκλησία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ούτε τι θα σημαίνει για την κυβέρνηση μια πιθανώς μεγάλη ήττα στις αυτοδιοικητικέςή στις περιφερειακές εκλογές.
Από το Blogger.