Νέα επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Νέα επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο


Στις 101 μονάδες υποχώρησε ο σχετικός δείκτης, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ επταμήνου – Δυσοίωνο προμήνυμα για την πορεία του ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο της φετινής χρονιάς – Κενό γράμμα για την πραγματική οικονομία η έξοδος από τα Μνημόνια

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση του τελευταίου επταμήνου και εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 101 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο, 105,2 μονάδων τον Αύγουστο και 105,3 μονάδων τον Ιούλιο.

Όπως είναι προφανές, η αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί το καλοκαίρι, ενόψει της ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου, εξανεμίστηκε στη συνέχεια, εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι αναταράξεις στην Ιταλία και την Τουρκία, η διατήρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα και η αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση των διαβουλεύσεων κυβέρνησης-δανειστών για τις συντάξεις και τον προϋπολογισμό του 2019.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο συγκεντρώνει και αποστέλλει στην Κομισιόν τα στοιχεία για την Ελλάδα, χτυπά «καμπανάκι» για την επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος, καθώς συνιστά προμήνυμα ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% φέτος είναι υπεραισιόδοξη. «Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β' εξάμηνο τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων», σημειώνουν οι αναλυτές του Ιδρύματος.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι «η ελληνική αγορά συνεχίζει να μην μπορεί να "κεφαλαιοποιήσει" τα αποτελέσματα της εξόδου από τα Μνημόνια και ουσιαστικά "διαψεύδεται", μέσα από τις απαντήσεις της ίδιας της αγοράς, ο ισχυρισμός ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα ανάκτησης εμπιστοσύνης».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον περασμένο μήνα, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι του λιανεμπορίου (ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε στις 16,4 μονάδες από 21 τον Σεπτέμβριο) και της βιομηχανίας (ο δείκτης κατρακύλησε στις -3,4 μονάδες από 0,3 τον Σεπτέμβριο). Οριακή βελτίωση κατεγράφη στους κλάδους των υπηρεσιών (10,7 μονάδες, από 10,5 τον Σεπτέμβριο) και των κατασκευών (-51,4 μονάδες, από -54,5 τον Σεπτέμβριο), ενώ η αποφυγή μεγαλύτερης πτώσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος απετράπη χάρη στην ισχυρή στήριξη των καταναλωτών, που ανέβασαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 3,5 ετών (-38,3 μονάδες, από -44,9 τον Σεπτέμβριο).

Για την αντίθεση αυτή, το ΙΟΒΕ σχολιάζει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε και σε επίπεδο ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, έκλεισε στις 109,8 μονάδες (-1,1 μονάδα). Μειωμένος κατά 0,2 μονάδες ήταν ο Δείκτης Βιομηχανικού Κλίματος στην ευρωζώνη (διαμορφώθηκε στις +1,01 μονάδες), ενώ η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη σημείωσε ισχνή αύξηση 0,2 μονάδων (έφθασε τις -2,7 μονάδες).
Από το Blogger.