Reuters: Η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει την α΄ δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Reuters: Η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει την α΄ δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων


Για να πάρει τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από τα κέρδη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, λόγω των καθυστερήσεων στον ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων και παρά τις υπερβολικές επιδόσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, υποστηρίζει το Reuters επικαλούμενο πηγές του.
Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν, ότι τα κέρδη ύψους περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα επιστραφούν στην Αθήνα σε εξαμηνιαίες ισόποσες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, εφόσον η Αθήνα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τελούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η πρώτη από αυτές τις δόσεις κινδυνεύει να χαθεί, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στην υπόθεση του Ελληνικού, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, είπε ότι «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου».
Πρόσθεσε δε, ότι «είναι προφανές, πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση, που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου». Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.
Από το Blogger.