Ματωμένες εκλογές στην Τουρκία: Εκλεισαν οι κάλπες-4 νεκροί, 62 τραυματίες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ματωμένες εκλογές στην Τουρκία: Εκλεισαν οι κάλπες-4 νεκροί, 62 τραυματίες

Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 81 επαρχίες της Τουρκίας.  Για τις εκλογές στήθηκαν 194.390 κάλπες, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270.
Εξ αυτών θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες ψήφισαν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.
Βάφτηκαν με αίμα


Και αυτές οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα: Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι σε διάφορα περιστατικά βίας στη χώρα καταγράφηκαν 4 νεκροί και 62 τραυματίες.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σοβαρότερο επεισόδιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μαλάτειας, όπου έχασαν τις ζωές τους από πυροβολισμοί δυο άνθρωποι.
Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί είναι πατέρας και γιος, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας). 
Επεισόδιο με τουλάχιστον 9 τραυματίες σημειώθηκε και σε ένα εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.
Ενας χρήστης του Twitter κατέγραψε τη στιγμή που οξύνονται τα πνεύματα:

 Να σημειωθεί ότι αρκετοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικαλούνται μαρτυρίες για αστυνομική βία, συλλήψεις και επιθέσεις από υποστηρικτές του AKP (του κόμματος του προέδρου Ερντογάν) κατά Κούρδων.



Την καταγγελία του HDP επιβεβαιώνουν και ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι όσοι προσήχθησαν και τελούν υπό κράτηση δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ή να παραστούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι και παρατηρητές. 
Κρίσιμες εκλογές, έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος
Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκλογική διαδικασία που, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει τα χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης για τον Ερντογάν, ο οποίος, για πρώτη φορά, θα αντιμετωπίσει τη συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Ερντογάν βγαίνει από το παραβάν από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφία: APΟ Ερντογάν βγαίνει από το παραβάν από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφία: AP
Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε ένα εκλογικό κέντρο που λειτουργεί σε ένα σχολείο, στη συνοικία Ουσκουντάρ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκλογική διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όπως πληροφορούμαι, διεξάγεται ομαλά».
Παρά ταύτα, καταδίκασε το αιματηρό επεισόδιο, με τους δυο νεκρούς, στο εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, δηλώνοντας ότι η είδηση τον αναστάτωσε και πως δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτές οι συμπλοκές.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το CHPV, Εκρέμ Ιμάμογλου με την σύζυγό του -Φωτογραφία: APΟ υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το CHPV, Εκρέμ Ιμάμογλου με την σύζυγό του -Φωτογραφία: APΟ υποψήφιος δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς -Φωτογραφία: AP Photo/Burhan OzbiliciΟ υποψήφιος δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς -Φωτογραφία: AP Photo/Burhan OzbiliciΟ πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί μόλις ψήφισε -Φωτογραφία: AP Photo/Ali UnalΟ πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί μόλις ψήφισε -Φωτογραφία: AP Photo/Ali Unal
 To φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατήγγειλε επίσης ότι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις μελών του κόμματος, ενώ απελάθηκαν διεθνείς παρατηρητές. 

Από το Blogger.