Ουτρέχτη: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο τραμ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ουτρέχτη: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο τραμ

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης  του 37χρονου Τούρκου - Από τα πυρά του έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πέντε  - Άγνωστα προς το παρόν τα κίνητρά του - Τα  σενάρια που εξετάζει η αστυνομία -  Ο δράστης είχε βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ φερόταν να συνδέεται και με το ISIS

Στη σύλληψη του 37χρονου Τούρκου Γκιοκμέν Τανίς, που άνοιξε πυρ μέσα σε τραμ στην Ουτρέχτη προχώρησαν οι ολλανδικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης της ολλανδικής αστυνομίας.

Από τα πυρά του Τανίς έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ άλλοι πέντε τραυματιστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά.

Τις προηγούμενες ώρες, η αστυνομία έκανε εφόδους σε αρκετά σημεία, προκειμένου να εντοπίσει τον δράστη της επίθεσης, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης. Οι αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά παράλληλα εξετάζουν και άλλα σενάρια.

 Ο δράστης, ανέφεραν, πυροβόλησε έναν συγγενή του και στη συνέχεια όσους προσπάθησαν να βοηθήσουν το θύμα. Ανάλογη πληροφορία μετέδωσε και η εφημερίδα Algemeen Dagblad, που επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που επιχείρησαν να την βοηθήσουν.
ter_2


Οι διασυνδέσεις με το ISIS και το βαρύ ποινικό μητρώο

Διασυνδέσεις με την Τσετσενία, αλλά και το ISIS φέρεται να είχε ο Τούρκος Γκιοκμέν Τανίς, ο οποίος άνοιξε πυρ σε τραμ στην Ουτρέχτη, στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους πέντε. 

Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στην ολλανδική πόλη και γνώριζε τον δράστη, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τόνισε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, στο παρελθόν είχε πολεμήσει στην Τσετσενία. 

Πρόσθεσε δε, ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς, Μεχμέτ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ ότι εδώ και 3-4 χρόνια δεν είχε καμία επικοινωνία με το γιο του.

«Ζει στην Ολλανδία από το 1993. Εγώ δούλευα σε ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν από 10 χρόνια γύρισα οριστικά στην Τουρκία και έκτοτε δεν ζω μαζί τους. Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Μετά δεν τον έχω ξαναδεί», ανέφερε ο πατέρας που διαμένει στην Καισάρεια.

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ο Τανίς έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. 

Ειδικότερα, στις 4 Μαρτίου είχε προσέλθει στο δικαστήριο κατηγορούμενος για βιασμό και απειλή ότι θα κάψει το σπίτι του θύματός του. 

Το 2013 ήταν ύποπτος για απόπειρα δολοφονίας ανοίγοντας πυρ σε διαμέρισμα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί για κλοπές, ληστείες, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και επίθεση σε αστυνομικούς.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

20867916


Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο

Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο στην επαρχία της Ουτρέχτης. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολεία έκλεισαν και άνδρες της αστυνομίας ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές, όπως επίσης στα τεμένη.

Ο δράστης άνοιξε πυρ μέσα στον συρμό του τραμ το πρωί, κοντά στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά διέφυγε από τον τόπο της επίθεσης και έκτοτε καταζητείται. 

Στην Ουτρέχτη άμεσα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού, τα σχολεία έκλεισαν, όπως και τα τζαμιά. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους για να μην εμποδίζουν το έργο της αστυνομίας. 

20867915_2


«Επικρατούσε το απόλυτο χάος»

Ανατριχίλα προκαλούν τα λόγια όσων βρέθηκαν μπροστά στην αιματηρή επίθεση. 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι μια βαριά τραυματισμένη γυναίκα φώναζε «δεν έκανα τίποτα», προτού ξεψυχήσει στο σημείο της επίθεσης.

Ένας άλλος μάρτυρας μιλώντας στο δίκτυο RTV Utrecht ανέφερε ότι είδε μία γυναίκα να κείτεται στο έδαφος, προτού μία ομαδα ανδρών προσπαθήσει να την απομακρύνει.

«Επέστρεφα από τη δουλειά μου όταν συνέβη. Είδα μία γυναίκα στο έδαφος, νομίζω ήταν μεταξύ 20 και 35 ετών. Επικρατούσε το απόλυτο χάος», δήλωσε ο μάρτυρας. 

«Εκείνη τη στιγμή άκουσα τρία μπαμ, τέσσερις άνδρες περπατούσαν γρήγορα προς το μέρος της και προσπάθησαν να την τραβήξουν από το έδαφος. Και μετά άκουσα ξανά μπαμ και τους τύπους να φεύγουν», πρόσθεσε.

Ένας ακόμη αυτόπτης βρισκόταν στο τραμ όταν ο 37χρονος Τούρκος άνοιξε πυρ. Στην αρχή δεν κατάλαβε τι συνέβαινε. Το τραμ είχε σταματήσει σε μια στροφή με τις πόρτες κλειστές, ενώ κοιτώντας έξω είδε μια γυναίκα στο έδαφος. 

«Αρχικά νόμισα ότι ήταν κάποιο ατύχημα, ότι την είχαν πατήσει. Συμβαίνουν τέτοια σ’ αυτή τη γραμμή του τραμ. Συνέχισα να σκέφτομαι το ίδιο μέχρι που είδα να την απομακρύνουν από εκεί. Ήταν σουρεαλιστικό». Και τότε ο Μόλενααρ είδε τον 37ρονο Τούρκο ένοπλο μ’ ένα πιστόλι να πλησιάζει προς το μέρος τους. «Εκείνη τη στιγμή ήταν που σκέφτηκα: φύγε γρήγορα απο εδώ». είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό NOS.
Από το Blogger.