Μόρια: Τραγικός θάνατος βρέφους 9 μηνών – SOS για 2.500 παιδιά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Μόρια: Τραγικός θάνατος βρέφους 9 μηνών – SOS για 2.500 παιδιά

Ο θάνατος ενός βρέφους 9 μηνών στο στρατόπεδο της Μόριας αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Το βρέφος, που καταγόταν από το Κονγκό,  μεταφέρθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής 10 Νοεμβρίου στον εφημερεύοντα στο ΚΥΤ στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος και διέγνωσε συμπτώματα αφυδάτωσης πιθανά ως αποτέλεσμα παθολογικών αίτιων.
Στη συνέχεια το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όμως στο μεταξύ είχε εκπνεύσει. Το βρέφος είχε εξεταστεί το Οκτώβριο στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τον Οκτώβριο.
Προκαλεί τεράστια ερωτήματα το ότι ο θάνατος του βρέφους δεν ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του στρατοπέδου της Μόριας, αλλά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Η διοίκηση του ΚΥΤ επιβεβαίωσε εκ των υστέρων το περιστατικό.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον Βασίλη Στραβαρίδη, γενικό διευθυντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Ελληνικό Τμήμα. Ο κ. Στραβαρίδης συσχέτισε ευθέως τον θάνατο του βρέφους με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα των νησιών.
«Στη Μόρια βρίσκονται 15.000 άτομα σε έναν χώρο που μόλις επαρκεί για 3.000. Από αυτούς, υπάρχουν 5.000 ανήλικοι και 2.500 παιδιά κάτω των 12. Να σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υπερβαίνουν τους 1.000», ανέφερε ο κ. Στραβαρίδης.
Προσέθεσε ότι η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζει κάθε μέρα ακόμα και 100 περιστατικά, ενώ από αυτά τα 7 τουλάχιστον θεωρούνται σοβαρές περιπτώσεις που χρήζουν παρακολούθησης.
Τα συνήθη ιατρικά προβλήματα των παιδιών της Μόριας είναι αναπνευστικά, δερματικά και διάρροιες.
«Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, το κρύο, τον συνωστισμό, την κακή διατροφή», υπογραμμίζει ο κ. Στραβαρίδης.
Τουλάχιστον 200 παιδιά έχουν χρόνια και περίπλοκα ιατρικά προβλήματα (διαβήτης, καρδιακά κτλ).
«Φανταστείτε τι σημαίνει για ένα παιδί με τέτοια προβλήματα να μένει σε σκηνή μέσα στη βροχή και το κρύο», επισημαίνει. Παρ’ όλο που θεωρητικά υπάρχει πρόβλεψη για ιατρική περίθαλψη και ειδική διατροφή για τα παιδιά, στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι γιατροί στο ιατρείο της Μόριας είναι απασχολημένοι κυρίως με τα πιστοποιητικά ευαλωτότητας, ενώ η δυσχέρεια στην επικοινωνία καθιστά ακόμα πιο περίπλοκο το αίτημα για ιατρική βοήθεια και την περιγραφή του προβλήματος.
«Έχω επισκεφτεί πολλά στρατόπεδα, αλλά πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι τόσο άσχημο όσο τα στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά. Σε ένα στρατόπεδο του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν οι πρόσφυγες κινδυνεύουν από τους εμπόλεμους. Ακόμα όμως κι εκεί τους δίνονται υλικά για να φτιάξουν τα παραπήγματά τους –κάτι που δεν συμβαίνει στα ελληνικά νησιά. Είναι τραγικό να υπάρχουν τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες μέσα στην Ευρώπη», κατέληξε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στη Λέρο

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου σε συνέντευξη Τύπου ανθρωπιστικών οργανώσεων, η παιδίατρος Άννα Μαΐλη που είχε εξετάσει τα παιδιά στο ΚΥΤ Λέρου είχε πει: «Όλα τα παιδιά του hotspot, ειδικά τα άστεγα, ήταν γεμάτα από τσιμπήματα ψύλλων -σαν να είχαν ευλογιά- μερικά επιμολυσμένα. Όλα σχεδόν τα παιδιά είχαν κοιλιακά άλγη και διάρροιες από τη διατροφή, πολλά είχαν άσθμα σε κρίση γιατί ζούσαν πάνω στη θάλασσα. […] Μάθαμε το εξής: ότι ο στρατός δίνει γάλα φόρμουλα για τα μωρά ηλικίας μέχρι 6 μηνών. Μέχρι πρόσφατα τα παιδιά 6, 7 και 8 μηνών δεν έπαιρναν γάλα φόρμουλα και τους έδιναν από το γάλα που μοίραζαν σε όλο το καμπ, φρέσκο γάλα και τα μωρά είχαν διάρροιες. Μόλις πριν από 2-3 εβδομάδες αποφασίστηκε ότι και αυτά τα παιδιά δικαιούνται μέχρι τον χρόνο να έχουν γάλα φόρμουλα, αλλά μόλις δόθηκε η οδηγία έπρεπε να γίνει βεβαίωση από τον γιατρό του καμπ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε και έτσι τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης το γάλα. Συνεπώς τα μωρά από 6 μηνών, που είναι η ηλικία που μπαίνει η στερεά τροφή, τρέφονται με το φαγητό των ενηλίκων, που είναι σάλτσες, ρύζι, πατάτες κ.λπ. πολύ κακής ποιότητας». 
Είναι προφανές ότι αν η Πολιτεία δεν λάβει γρήγορα μέτρα, θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα...
Από το Blogger.