Ιατρικό καμπανάκι εμβολιασμού για τη γρίπη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ιατρικό καμπανάκι εμβολιασμού για τη γρίπη

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κυκλοφορεί η εποχική γρίπη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, έχει καταγραφεί ένας θάνατος 61χρονου ασθενούς από γρίπη, και τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) ανέρχονταν σε τέσσερα. Μέχρι στιγμής, κυρίαρχος υπότυπος των περιστατικών είναι ο Α(Η3Ν2).

Πιο αναλυτικά, κατά την εβδομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης 51/2019, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 41 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα τρία (7,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ανήκαν στον τύπο Α και τον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Συνολικά από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης (εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2019) έως και κατά την εβδομάδα 51, ελέγχθηκαν συνολικά 480 δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 18 (3,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 17 (94,4%) ήταν τύπου Α και το ένα (5,6%) τύπου Β. Τα 12 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και από αυτά τα οκτώ ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα τέσσερα στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ο 61χρονος άνδρας που κατέληξε έπειτα από επιπλοκές νοσούσε με γρίπη τύπου Β. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Ανεμβολίαστοι ήταν και οι υπόλοιποι τρεις που νόσησαν σοβαρά με γρίπη. Τα υπόλοιπα τρία κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α και χρειάζονταν όλα εμβολιασμό καθώς ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Κατά την εβδομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης 51/2019 ο αριθμός των συμμετεχόντων γιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 104 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους γιατρούς που δήλωσαν στοιχεία, ανήλθαν στις 7.911 στο σύνολο της χώρας.

Στην Ευρώπη

Στις χώρες της Ευρώπης η κυκλοφορία της γρίπης αυξήθηκε από την εβδομάδα 50 (9–15 Δεκεμβρίου), παρόλο που στις περισσότερες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ή στα αναμενόμενα για την εποχή, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οπως φαίνεται σε χάρτες που δημοσιεύουν το ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε εβδομαδιαία βάση, για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δηλώσει στοιχεία για τη γρίπη (καθώς για πολλές δεν έχουν καταχωρηθεί στοιχεία), η ένταση της γρίπης μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου βρίσκεται ή σε πολύ χαμηλά ή σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, στη Γαλλία, τη Σκωτία και την Ουαλία η ένταση της γρίπης έχει ξεπεράσει το χαμηλό επίπεδο και βρίσκεται σε μεσαία κυκλοφορία.

Η πλειονότητα των αναφερόμενων ανιχνεύσεων του ιού της γρίπης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν γρίπη τύπου Α, αν και, όπως αναφέρει το ECDC, πέντε χώρες ανέφεραν δεσπόζουσα θέση στον ιό τύπου Β και δύο χώρες ανέφεραν συν – κυριαρχία των ιών Α και Β.



Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε εκτίμηση που έκανε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ανέφερε ότι φέτος η γρίπη θα έχει πιθανότατα βαριά επίπτωση στα άτομα άνω των 60 ετών και στα συστήματα υγείας. Ανεξάρτητα από το εάν έχει ακόμη χαμηλή κυκλοφορία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται δεδομένο ότι έρχεται η περίοδος έξαρσής της.

Πώς μεταδίδεται και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Η κλινική εικόνα κάποιου που νοσεί με γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, βήχα, πυρετό μεγαλύτερο των 38ο C, μυαλγία ή/και κεφαλαλγία.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός ανήκουν: Ολα τα άτομα άνω των 60 ετών, οι έγκυες γυναίκες, οι λεχωΐδες, οι θηλάζουσες, όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι, σπουδαστές αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών κ.ά.), οι επαγγελματίες υγείας, οι κτηνίατροι – πτηνοτρόφοι – χοιροτρόφοι – σφαγείς και όσοι έχουν στενή σχέση με πουλερικά, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.), άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο του 40, καθώς και όλοι οι ενήλικες ή παιδιά μικρότερα των 6 μηνών που πάσχουν από χρόνιο νόσημα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Από το Blogger.