Ο Τραμπ λέει ΟΧΙ σε στρατιωτική βοήθεια σε Ελλάδα και Κύπρο! Μήπως να πούμε ΟΧΙ κι εμείς στους “εκσυγχρονισμούς”;

Όχι σε παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο , λέει ο κ.Τραμπ! Το ερώτημα είναι αν επιτέλους πρέπει κι εμείς να αρχίσουμε να λέμε κάποια όχι… Γιατί στις ΗΠΑ έχουμε δώσει τα πάντα και σ΄ αυτά περιλαμβάνονται και δισεκατομμύρια για εκσυγχρονισμούς και αναβαθμίσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων, που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε ή θα ΄πρεπε να ΄χουμε αποφύγει. Μόνο για τον εκσυγχρονισμό των F-16 μας έχουν χρεώσει 1,5 δις, έχουν ήδη εισπράξει πριν καν ξεκινήσει περίπου 400 εκατομμύρια και ενδέχεται το πρόγραμμα να προσεγγίσει τα 2 δις. Μήπως λοιπόν θα πρέπει η Αθήνα να ξανασκεφτεί το εξοπλιστικό της πρόγραμμα,για να μείνουν και κάποια χρήματα στο ταμείο, για τις πραγματικές ανάγκες των ΕΔ κι όχι για ένα…ραντάρ το οποίο θα μπει στα F-16;
Από που προέκυψε το όχι του κ.Τραμπ:
Νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον και επίσημα το «EastMed Act», καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill). Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1)
Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια