Η Μόσχα «στέλνει μήνυμα»: Οι ρουκέτες Kornet διαλύουν τα άρματα μάχης Abrams

Η Ρωσία για ακόμα μια φορά «περηφανεύεται» για τα οπλικά και πυραυλικά συστήματα που κατασκευάζει και παράγει, καθώς θεωρεί πως αποτελούν τα πιο κορυφαία και αποτελεσματικά όπλα που μπορούν να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης, κάτι που είναι κατανοητό, εφόσον έχουν σκοπό να τα εξάγουν.
Και ενώ τα αμερικανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης M1 Abrams έχουν προσφάτως αναβαθμιστεί με το πλέον προηγμένο σύστημα προστασίας, η Μόσχα «στέλνει μήνυμα» λέγοντας πως τα αντιαρματικά βλήματα Kornet, μπορούν να διαλύσουν και να κάνουν «στάχτη» τα τανκς των ΗΠΑ
Ειδικότερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ανέφερε ότι το πιο πρόσφατο σύστημα ενεργητικής προστασίας τύπου Trophy που διαθέτουν τα αμερικανικά και ισραηλινά άρματα μάχης, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αντιαρματικά βλήματα Kornet.

Ποιο είναι το σύστημα «Trophy»

Το Trophy είναι ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και (εάν είναι απαραίτητο) την εξουδετέρωση των αντιαρματικών απειλών.
Επίσης, το σύστημα αυτό προστατεύει βαρέα και μεσαία τεθωρακισμένα οχήματα από ευρύ φάσμα απειλών και εχθρικών πυραύλων και βλημάτων που κυμαίνονται από ATGMS μέχρι και High-Explosive Anti-Tank (HEAT) βλήματα.
Η τελευταία «έκδοση» του, το «TROPHY HV» έχει ολοκληρώσει πλήρως τις δοκιμές του επιτυχώς, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και βρίσκεται σε σειριακή παραγωγή για την δύναμη τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης του Ισραήλ από τον Αύγουστο του 2009, ενώ έχει εγκατασταθεί στην τελευταία έκδοση του άρματος μάχης M1 Abrams.

Τι δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος

Σύμφωνα με δηλώσεις μιας ανώνυμης πηγής στην ισραηλινή αμυντική βιομηχανία στο TASS, «το σύστημα Trophy απέδειξε τον μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητάς του στην αντιμετώπιση μεμονωμένων εχθρικών αντιαρματικών πυραύλων και βλημάτων, που προέρχονταν ακόμα και από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ωστόσο, το ενεργητικό σύστημα προστασίας Trophy δεν μπορεί να «αντέξει» δύο ή τρία απανωτά χτυπήματα από αντιαρματικά βλήματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στα τελευταία πυραυλικά συστήματα αντιαρματικών βλημάτων της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα, το αναβαθμισμένο σύστημα Kornet».
Συμπερασματικά, πρόκειται για μια δήλωση ανώνυμης πηγής στο πρακτορείο TASS και μια εκτίμηση, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλα στοιχεία ή κάποια άλλα εμπειρικά παραδείγματα. Παρόλα αυτά η αναβαθμισμένη έκδοση του M1 Abrams δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα σε πεδίο μάχης, όποτε τίποτα δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί με σιγουριά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια