Αλαλούμ με αδήλωτα αναδρομικά του 2013: «Ραβασάκια» σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους

Άδικη υπερφορολόγηση και ταλαιπωρία σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους προκαλεί η απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης να τούς αποστείλει άρον άρον, λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2014, εκκαθαριστικά σημειώματα με υπέρογκες πρόσθετες χρεώσεις φόρων εισοδήματος, τόκων και προστίμων για αναδρομικά που εισπράχθηκαν το 2013 και δεν αναγράφηκαν στις δηλώσεις του 2014.
Οπως αποκαλύπτεται πλέον, πρόκειται για μια «γκάφα» των ιθυνόντων της Φορολογικής Διοίκησης με θύματα χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται είτε να πληρώσουν άδικα πολύ μεγάλα γι’ αυτούς ποσά φόρων και προστίμων είτε να εμπλακούν σε χρονοβόρες και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να καταφέρουν να διαγράψουν τις άδικες χρεώσεις.

Αδικία

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους φορολογούμενους προς τους οποίους οι ΔΟΥ απέστειλαν εκκαθαριστικά σημειώματα με υπέρογκες χρεώσεις φόρων, τόκων και προσαυξήσεων για αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013 και «κατηγορούνται» ότι «δεν δήλωσαν» με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους, ψάχνοντας στα αρχεία που τηρούν για τις δηλώσεις που υπέβαλαν στο παρελθόν, διαπίστωσαν ότι τα ποσά είχαν δηλωθεί κανονικά εκ των υστέρων είτε με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη στα οποία κανονικά έπρεπε να είχαν εισπραχθεί είτε με μία τροποποιητική δήλωση οικονομικού έτους 2014. Οι δε φόροι που αναλογούσαν σ’ αυτά είχαν εξοφληθεί κανονικά. Σε άλλες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι αδίκως καλούνται να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα αφενός διότι έχουν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά με τροποποιητικές δηλώσεις αφετέρου διότι τα ποσά που φέρονται να μην έχουν δηλώσει είναι αφορολόγητα. Οι φορολογούμενοι-θύματα της τραγικής αυτής κατάστασης αντιλαμβάνονται ότι οι τροποποιητικές εκείνες δηλώσεις που υπέβαλαν χειρόγραφα στις ΔΟΥ (όπως προβλεπόταν τότε) καθώς και οι πληρωμές που πραγματοποίησαν δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε κατά τη «διασταύρωση» που διενήργησε η Φορολογική Διοίκηση, αλλά ούτε και κατά τον τελικό έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεών τους που έγινε πρόσφατα.

Υπάρχουν επίσης και πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων συνταξιούχων οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες δεν τους ενημέρωσαν για τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι και για τα συνακόλουθα φορολογικά βήματα. Θεωρούν δε ότι κι αυτοί αδικήθηκαν διότι εάν η εκκαθάριση είχε γίνει πολύ νωρίτερα, όπως θα ήταν το σωστό, κι όχι με καθυστέρηση 5 και πλέον ετών, όπως τελικά έγινε, θα προλάβαιναν να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους χωρίς να συσσωρευτούν σε βάρος τους τόσο μεγάλα ποσά μηνιαίων προσαυξήσεων και τόκων.

Στο παρά πέντε
Βασική αιτία για την οποία έχει συμβεί ξαφνικά όλο αυτό το αλαλούμ με τις άδικες, όπως αποδεικνύεται, χρεώσεις φόρων και προστίμων σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους είναι η ολιγωρία και η προχειρότητα των ιθυνόντων της Φορολογικής Διοίκησης. Τα αρμόδια διοικητικά και διευθυντικά στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης αποφάσισαν να στείλουν στις ΔΟΥ τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης για τα «αδήλωτα» αναδρομικά, ελάχιστες εργάσιμες ημέρες πριν την 31η-12-2019, που ήταν η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραγραφής όλων αυτών των φορολογικών υποθέσεων!

Κι αυτό ενώ η διασταύρωση είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και ήταν σε γνώση τους ότι τα αποτελέσματά της ήταν αμφίβολο εάν θα επαληθεύονταν από τις αρμόδιες ΔΟΥ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι για να επιβεβαιωθεί η μη δήλωση των αναδρομικών θα έπρεπε να γίνει επιστάμενος και εξονυχιστικός έλεγχος από τις ΔΟΥ, διαδικασία για την οποία απαιτείτο όμως πολύς χρόνος και σε καμία περίπτωση οι ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απέμεναν μέχρι τη λήξη του έτους 2019, που ήταν ταυτόχρονα και λήξη της προθεσμίας παραγραφής των υποθέσεων.

Ενώ γνώριζαν δηλαδή οι ιθύνοντες της Φορολογικής Διοίκησης ότι για την επαλήθευση της μη δήλωσης των αναδρομικών απαιτείτο πολύς χρόνος δεν μερίμνησαν ώστε να στείλουν στις ΔΟΥ πολλούς μήνες νωρίτερα τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις ενδείξεις φοροδιαφυγής που είχαν εντοπιστεί από τη διασταύρωση, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να διαπιστώσουν -αναζητώντας στα δικά τους αρχεία τις υποβληθείσες τροποποιητικές δηλώσεις ή καλώντας τους ίδιους τους φορολογούμενους για παροχή εξηγήσεων- εάν πράγματι αυτοί είχαν «ξεχάσει» ή όχι να δηλώσουν τα αναδρομικά.

Έστειλαν λοιπόν τα αρχεία με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης στις ΔΟΥ έξι μόλις εργάσιμες ημέρες πριν παραγραφούν οι υποθέσεις (στις 17 Δεκεμβρίου 2019) και απαίτησαν από τους διευθυντές και τους υπαλλήλους των ΔΟΥ να τα «ελέγξουν» άρον άρον για να προλάβουν να καταλογίσουν φόρους και πρόστιμα το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, τελευταία ημέρα της προθεσμίας παραγραφής. Ασκησαν έτσι μια απίστευτη πίεση στους εφοριακούς να τελειώνουν όπως όπως τους καταλογισμούς υπό την απειλή ότι θα «φορτωθούν» αυτοί τις ευθύνες της παραγραφής και τους εξανάγκασαν να βεβαιώσουν με συνοπτικές διαδικασίες υπέρογκα αναδρομικά χαράτσια επί δικαίους και αδίκους!

Προσφυγές
Το αποτέλεσμα το βιώνουν πλέον πολλοί αναστατωμένοι και οργισμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι που προσέρχονται τις τελευταίες ημέρες στις ΔΟΥ και διαμαρτύρονται έντονα για τις άδικες υπέρογκες χρεώσεις και ζητούν άμεσα την ανάκληση των εκκαθαριστικών, πράγμα το οποίο όμως είναι πρακτικά αδύνατο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι αδίκως χρεώθηκαν με φόρους και πρόστιμα για αναδρομικά που έλαβαν το 2013 είναι να προσφύγουν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης των εκκαθαριστικών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Η Φορολογική Διοίκηση, ωστόσο, φέρεται να εξετάζει πλέον -σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- μια άλλη πιο σύντομη και πιο πρακτική λύση για τη διαγραφή των άδικων χρεών, η οποία δεν θα ταλαιπωρεί περαιτέρω τους φορολογούμενους.

 Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια