Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία: Είμαστε στο πλευρό του Ερντογάν

Ο Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, James Jeffrey, αναφερόμενος στην έξοδο 700 χιλιάδων ατόμων από την περιφέρεια Ιντλίμπ και την κίνησή τους προς τα σύνορα με την Τουρκία, μετά τις κοινές επιχειρήσεις Συρίας-Ρωσίας, είπε ότι αυτό “μπορεί να αποτελέσει αιτία μιας διεθνούς κρίσης”.
Επίσης, ο Jeffrey υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι έμπειρος στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων και τόνισε ότι “ο ίδιος είναι συνέταιρος και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, είμαστε στο πλευρό του”.
Σε ενημερωτική σύσκεψη που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, ο Jeffrey είπε ότι σε περίπτωση που ο Άσαντ χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά χημικά όπλα, τότε υπάρχουν όλες επιλογές στο τραπέζι και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η ένοπλη επέμβαση, όπως έγινε στο παρελθόν.
Όσον αφορά τα στρατεύματα της Τουρκίας που βρίσκονται στα 12 παρατηρητήρια, ο Jeffrey είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την παρουσία τους εκεί, ότι δεν πρέπει να πάθουν τίποτα και ότι παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιντλίμπ, ο Jeffrey είπε:
“Το καθεστώς Άσαντ το Ιράν και η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι (οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ) είναι απολύτως απαράδεκτες. Είναι επιθέσεις με καταστροφές και απώλειες στους αμάχους”.
Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στον έμπειρο Ερντογάν, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε:
“Ο Ερντογάν είναι συνέταιρος και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, είμαστε στο πλευρό του. Του είπαμε ανοικτά ότι στη Συρία δεν είναι δυνατόν να εμπιστεύεται στον Πούτιν. Τώρα βλέπει και ο ίδιος τα αποτελέσματα της εμπιστοσύνης που του έδειξε.”
Όσον αφορά τις ομάδες των ισλαμιστών που δρουν στην περιοχή του Ιντλίμπ, ο Jeffrey είπε ότι ομάδες όπως το “Ι.Κ.”, η Nusra και η Hayat Tahrir el Şam (HTŞ), για τις ΗΠΑ είναι “τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ η HTŞ συνδέεται απ’ ευθείας με την El Kaide.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια