Το βρώμικο μυστικό πίσω από την Aramco, το Ισλαμικό Κράτος και τον Τραμπ στη Συρία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Το βρώμικο μυστικό πίσω από την Aramco, το Ισλαμικό Κράτος και τον Τραμπ στη Συρία

Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco προσλαμβάνει αυτές τις μέρες εργαζόμενους στο τομέα του πετρελαίου σε όλη την επαρχία της Deir Ezzor στη Συρία, στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας με μια άγνωστη αμερικανική οντότητα και σε συνεργασία με το Ντάες και τον αμερικανικό στρατό.
Χιλιάδες άνεργοι Σύροι μηχανικοί και τεχνίτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας  καλούνται να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας που πληρώνονται με 3.000 δολάρια το μήνα.
Κανείς δεν ξέρει για ποιον θα εργαστούν.
Αυτή την ιστορία θα εξετάσουμε, πώς ξεκίνησε και πού πηγαίνει τώρα.
Το 2017, λίγο μετά την ανάληψη της εουσίας από τον Τραμπ, η Aramco, το σαουδαραβικό σύμπλεγμα του πετρελαίου, άνοιξε γραφεία στην επαρχία της Deir Ezzor στη Συρία.
Υπό τη προστασία του Ντάες και του αμερικανικού στρατού, η Aramco ξεκίνησε να εξερευνά 12 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχαν εντοπιστεί από τους αμερικανικούς στρατιωτικούς δορυφόρους SAR (Synthetic Aperture Radar).
Αυτά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν σημαντικές ανακαλύψεις, ίσες με το κοίτασμα του Κιρκούκ στο Ιράκ και τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.
Ομοίως, ήδη από το 2012 ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, ορισμένα έξω από τις ακτές της Γάζας και άλλα ανοικτά της Κύπρου, αλλά τα σημαντικότερα ήταν χερσαία, στη Συρία, στις επαρχίες της Λαττάκιας και της Ιντλίμπ, περιοχές που τώρα κατέχονται από το Ντάες και την Αλ Κάιντα με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γνωρίζουμε ότι, πριν οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξαλείψουν την κυκλοφορία του πετρελαίου του Ντάες στη Συρία και το Ιράκ (οι περίφημες δορυφορικές φωτογραφίες των 12.000 βυτιοφόρων πετρελαίου στη σειρά, τις οποίες δεν είδε ποτέ ο συνασπισμός με επικεφαλής τους Αμερικανούς), έλαβε χώρα μια τεράστια κλοπή πετρελαίου κάτω από την κάλυψη της τρομοκρατίας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στο Ιράκ, τα πετρελαϊκά πεδία λεηλατήθηκαν για χρόνια, μια διαδικασία που συνεχίστηκε αμείωτη κάτω από την μερική κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ.
Τον Νοέμβριο του 2018, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εξασφαλίσουν το ιρακινό πετρέλαιο», προκειμένου να αναπτύξουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και να φέρουν αμερικανικές εταιρείες.
Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε 18 μήνες νωρίτερα, αλλά η εταιρεία δεν ήταν αμερικανική, ήταν σαουδαραβική. Στην πραγματικότητα, οι εν λόγω 18 μήνες χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και από τις δύο πλευρές των συνόρων, στο Ιράκ και τη Συρία και την εξασφάλιση της ικανότητας εξερεύνησης και εκμετάλλευσης αυτών των νέων ανακαλύψεων υπό την κάλυψη επιχειρήσεων κατά του Ντάες.
Παρατηρούμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία επιχείρηση κατά του Ντάες, αλλά περισσότερο,  μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι επιχειρούσαν σε συνδυασμό με την αμερικανική αεροπορική και πυροβολική κάλυψη, για να κρύψουν την εξερεύνηση πετρελαίου στην περιοχή.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, η κατάσταση της ασφάλειας στη Συρία άλλαξε θεαματικά. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πάρει τον έλεγχο πολλών αμερικανικών πετρελαϊκών βάσεων στη βόρεια Συρία και κατευθύνθηκαν προς την Τουρκία στα ιρακινά σύνορα.
Δεν γνώριζαν τότε ότι οι πραγματικές κινήσεις προέρχονταν από τον Νότο, από την Al Tanf και από τη ζώνη που καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα σύνορα με την Ιορδανία.
Στη συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, μια ανεξήγητη αναζωπύρωση των δυνατοτήτων του Ντάες εμπόδισε τους αυτοκινητόδρομους από την Παλμύρα προς το Αμπουκαμάλ  και εμφανίστηκαν σε ολόκληρη την περιοχή, δυνάμεις που δεν έπρεπε να υπάρχουν. Αυτές οι δυνάμεις του Ντάες αναπτύχθηκαν από στρατόπεδα εκπαίδευσης των Η.Π.Α. στην κατεχόμενη  από τις ΗΠΑ περιοχή στο νότο της Συρίας.
Η αποστολή τους ήταν να εξασφαλίσουν τις διαδρομές διαμετακόμισης για τους εξοπλισμούς γεώτρησης πετρελαίου που έπρεπε να διέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, μερικοί εξοπλισμοί διήρθαν επίσης από το Ιράκ υπό την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να συμμορφωθούν με την πολιτική του «θα πάρουμε το πετρέλαιο» του Τραμπ.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν θα υπήρχε τρόπος να κατασκευαστούν και να συντηρηθούν αυτά τα τεράστια νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Η επαρχία Ανμπάρ στο Ιράκ, ενδεχομένως και η Νινευή, θα χρειαστεί να χωριστούν σε μια νέα οντότητα μόνο σουνιτική, όπως συνέβη στις αρχές του 2014, όταν το Ντάες, με επικεφαλείς κυρίως τους πρώην ηγέτες των Σουνιτών πιστών στον Σαντάμ Χουσεΐν, επέτρεψε στην Aramco να δημιουργήσει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.
Προκειμένου να δημιουργηθεί μια πολιτική κατάσταση που θα διευκόλυνε τα παραπάνω, η ιρακινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σιίτών πρέπει να τεθεί υπό πίεση και να καταρρεύσει.
Από του 2018, ο Αδέλ Αμπντούλ Μαχντί ήταν πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Αλ Τζαζίρα:
«Ο  νεοεκλεγέντος πρόεδρος του Ιράκ, Μπαράμ Σαλίχ, διόρισε τον ανεξάρτητο Σιίτη υποψήφιο Αδέλ Αμπντούλ Μαχντί στη θέση του πρωθυπουργού, θέτοντας τέλος σε μήνες αδιεξόδου μετά από εθνικές εκλογές χωρίς σαφές αποτέλεσμα τον Μάιο.
Η προεδρία, που παραδοσιακά κρατείται από έναν Κούρδο, είναι σε μεγάλο βαθμό μια τελετουργική θέση, αλλά η ψήφος του Σαλίχ στο κοινοβούλιο την Τρίτη ήταν ένα βήμα-κλειδι  προς το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα, ο Salih, – ένας 58χρονος μηχανικός που σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία και που υπηρετούσε στην ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση-, είχε 15 ημέρες για να καλέσει τον υποψήφιο του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού μπλοκ να σχηματίσει κυβέρνηση. Επέλεξε να το κάνει σε λιγότερο από δύο ώρες μετά την εκλογή του.
Από της ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια μιας εισβολής υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, η εξουσία μοιράστηκε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εθνο-σεκταριστικών συνιστωσών του Ιράκ.
Η πιο ισχυρή θέση, αυτή του πρωθυπουργού, παραδοσιακά καταλαμβάνεται από έναν Σιίτη  Άραβα, αυτή του πρόεδρου του Κοινοβουλίου από έναν Σουνίτη  Άραβα και η προεδρία από έναν Κούρδο.
Πρώην Αντιπρόεδρος, υπουργός Πετρελαίου και υπουργός Οικονομικών, ο Αμπντούλ Μαχντί έχει πλέον 30 ημέρες για να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο και να το παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο για έγκριση.
Αντιμετωπίζει το επίπονο καθήκον να ανοικοδομήσει μεγάλο μέρος της χώρας μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου με την ένοπλη ομάδα Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL, επίσης γνωστό ως ISIS), για να θεραπεύσει τις εθνοτικές και σεκταριστικές εντάσεις και να εξισορροπήσει τις  εξωτερικές σχέσεις με τους δύο βασικούς συμμάχους του Ιράκ – το Ιράν και τον αντίπαλό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Abdul Mahdi, 76 ετών, είναι οικονομολόγος που εγκατέλειψε το Ιράκ το 1969 για να εξοριστεί στη Γαλλία, όπου εργάστηκε για ομάδες προβληματισμού και δημοσίευσε περιοδικά στα γαλλικά και τα αραβικά. Είναι γιος ενός σεβαστού σιίτη ηγέτη που ήταν υπουργός την εποχή της ιρακινής μοναρχίας, η οποία ανατράπηκε το 1958  ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να μην αναγνωρίσουν την εξουσία της κυβέρνησης του Mahdi και, μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί, αρνήθηκαν τα νόμιμα αιτήματα της κυβέρνησης να εγκαταλείψουν το Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν να διοριστεί ο Αμπάντι πρωθυπουργός, ο οποίος είχε κλείσει τα μάτια για τα λάθη των Αμερικανών κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν μόνο την εξουσία του Abadi παρότι ο ίδιος αποδέχτηκε ελεύθερα την εκλογή του Mahdi, και τον συγχαίρε για την εκλογή του.

Συμπέρασμα

Στη Συρία παρατηρούμε σήμερα μια τεράστια αναζωπύρωση του Ντάες, όχι λόγω της απουσίας αμερικανικών προσπαθειών κατά του Ντάες, αλλά περισσότερο χάρη στην πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ντάες.
Βλέπουμε επίσης γιατί το πετρέλαιο της Συρίας και επίσης το ιρακινό πετρέλαιο, δεν είναι μικρές ανακαλύψεις πετρελαίου αλλά τεράστιες ανακαλύψεις. Βλέπουμε επίσης μια ανεξήγητη σχέση του στρατού των Η.Π.Α. με μια ιδιωτική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας που έχει προσωπικές σχέσεις με τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου και γαμπρό του Τραμπ, Τζάρτεντ  Κούσνερ.
Εξετάζουμε επίσης τη δολοφονία του Soleimani και αναρωτιόμαστε αν προοριζόταν να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ που θα ήταν απαραίτητος για τη Σαουδική Αραβία για να καταλάβει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Συρίας υπό αμερικανική στρατιωτική κατοχή ή εάν πρόκειται για στρατιωτική κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Νταές;
πηγή : The Nasty Secret Behind Aramco, ISIS and Trump in Syria
μετάφραση αγγλικά-γαλλικά από  Réseau International
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
*Ο Γκόρντον Νταφ είναι βετεράνος πεζοναύτης μάχης του πολέμου του Βιετνάμ που έχει εργαστεί για ζητήματα βετεράνων και πολέμου για δεκαετίες και έχει συμβουλευτεί κυβερνήσεις που εξετάζουν ζητήματα ασφαλείας. Είναι ανώτερος συντάκτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του   Veterans Today , ειδικά για το ηλεκτρονικό περιοδικό “ New Eastern Outlook “.
Από το Blogger.