Novartis προς Άρειο Πάγο: Διασφαλίστε ότι θα εξεταστούν «Σαράφης»-«Κελέση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Novartis προς Άρειο Πάγο: Διασφαλίστε ότι θα εξεταστούν «Σαράφης»-«Κελέση

Να εξετάσει αν συντρέχουν οι όροι για την διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να ζητήσουν από τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής που συνεδρίασαν την Πέμπτη.
Στο έγγραφο που θα αποσταλεί, με απόφαση της πλειοψηφίας, θα εκθέτει την άρνηση των δυο προστατευόμενων μαρτύρων να παραστούν για εξέταση και θα ζητεί το εξής: Να παραστούν σε εξέταση με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στις 2 το μεσημέρι το προεδρείο της προανακριτικής αναμένεται να επιδώσει επιστολή – αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα με την οποία θα τον ενημερώνει για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν, την ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος προστασίας τους αλλά και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της επιτροπής.
Με την ίδια επιστολή θα του ζητούν:
– να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά
– να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους απο τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη
– να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων απο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελ. Τουλουπάκη
– να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Τι υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Κατά την εισήγησή του ο Θάνος Πλεύρης (ΝΔ) εξήγησε πως: Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν.
Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε.
Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να αναστοχαστούν λέγοντας «εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος Λάππας.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη. Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερώτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εξήγησε: «Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του»
Από το Blogger.