Στον Έβρο σήμερα Μητσοτάκης, φον ντερ Λάιεν, Μισέλ – Επιχείρηση διεθνοποίησης του προβλήματος - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Στον Έβρο σήμερα Μητσοτάκης, φον ντερ Λάιεν, Μισέλ – Επιχείρηση διεθνοποίησης του προβλήματος

Η άμεση αντίδραση, το σχέδιο και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς φέρνει αποτελέσματα, καθώς η χώρα μας καταφέρνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων από χιλιάδες μετανάστες που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα.

Την ίδια ώρα που το επίπεδο φύλαξης σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, εντείνονται και οι πρωτοβουλίες της χώρας μας για διεθνοποίηση του προβλήματος, και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Οι εν εξελίξει κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν και σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών του Ελληνα πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, έχουν στόχο να τεθεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προ των ευθυνών του μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ευρωπαϊκά σύνορα εξαιτίας της τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία, κατευθύνοντας και ενθαρρύνοντας τη μετακίνηση αυτή κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στον Εβρο, όπου το μεσημέρι θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, σε μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό η οποία χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως «σημαντική δήλωση στήριξης και από τους τρεις θεσμούς τη στιγμή που η Ελλάδα υπερασπίζεται επιτυχώς τα σύνορα της Ε.Ε.».

Στην Αλεξανδρούπολη θα φθάσουν, επίσης, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφθούν το Φυλάκιο 1, ενώ θα ενημερωθούν στη συνέχεια από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα τους παραθέσει και δείπνο στην Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια ώρα, η Frontex ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το ελληνικό αίτημα για ταχεία συνοριακή παρέμβαση. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτησή της, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της δήλωσε ότι, με δεδομένη την ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, η απόφασή του είναι να αποδεχθεί την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα.

Στο μεταξύ, μετά από συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έθεσε στο προεδρείο του ΕΛΚ το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης «που δημιουργεί τεχνηέντως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ελπίδα απελπισμένων ανθρώπων, με στόχο τον εκβιασμό της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας» και ζήτησε να συμπεριληφθεί, με πρωτοβουλία του ΕΛΚ, στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να επιβεβαιωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η σθεναρή στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε από την Κυριακή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων, ενώ έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, να ενημερώσει την Τετάρτη τους τομεάρχες Εξωτερικών των πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Δένδιας είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ομολόγους του, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας και την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που ζήτησε η χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα επικοινωνήσει με τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται και στη Βουλή, από τους οποίους θα ζητήσει στήριξη και της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε μέτρα που έλαβε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε επίσης να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορα, αλλά και να αναστείλει για ένα μήνα τις νέες αιτήσεις ασύλου.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε αμέσως μετά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ότι η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, και προειδοποίησε: «Μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα, θα γυρίσετε πίσω».

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η οργανωμένη προσπάθεια εισόδου στη χώρα μας, η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για να αντιμετωπίσει τα fake news και να ενημερώσει τους ανθρώπους που, παρακινούμενοι από αυτά, κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, από την Κυριακή χιλιάδες ξένα κινητά που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή έλαβαν μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα με τα οποία ενημερώνονταν να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.
Αμεση υπήρξε, εξάλλου, η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος κατήγγειλε ως ψευδή είδηση το βίντεο που έδειχνε θύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με ανάρτησή του στα αγγλικά κάλεσε μάλιστα «τους πάντες να δείχνουν προσοχή όταν αναμεταδίδουν νέα που προωθούν την τουρκική προπαγάνδα».



Η κυβέρνηση απαντά, πάντως, και σε κάθε προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εντάξει το ζήτημα αυτό στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο κύκλων της Ν.Δ. για τα «δέκα τραγικά λάθη που καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό».

«Από όλο αυτό το παραλήρημα κρατάμε το 10ο σημείο, το οποίο μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας πού έχει εξαφανιστεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές; Πετάει χαρταετό;», διερωτήθηκε το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Η κυβέρνηση, προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, δεν αξιοποιεί το γεγονός ότι απέναντί της έχει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση έτοιμη να βάλει πλάτη».
Από το Blogger.