Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τυχόν έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τυχόν έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την πορεία που κατέγραφε μέχρι χθες αργά το βράδυ ο νέος κορωνοϊός στη χώρα μας. Πορεία που δεν αποκλείεται να ανατραπεί πλήρως, δεδομένου ότι τα εκκρεμή προς εξέταση δείγματα στα εργαστήρια αναφοράς μέχρι και το βράδυ ήταν πολλά σε αριθμό.
Για το λόγο αυτό οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για πιθανή μεγάλη έξαρση. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσουν περισσότερες από 300 προσλήψεις προσωπικού για ενίσχυση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η αργή διασπορά των πρώτων ημερών -επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα- πάντως, αξιολογείται θετικά από τους ειδικούς καθώς έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται χρόνος στις υγειονομικές αρχές να πραγματοποιήσουν την ιχνηλάτηση των επαφών αλλά και η δυνατότητα στο σύστημα υγείας να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα θετικά κρούσματα στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ζέστη…

Καθοριστικός είναι ο μήνας Απρίλιος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να φανεί εάν ο Sars-CoV-2 θα περάσει σε μια κατάσταση πιθανά ενδημική, δηλαδή να είναι όπως η εποχική γρίπη, με περίοδο έξαρσης τους χειμερινούς μήνες.
Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Δημόπουλος, «είναι εντυπωσιακό αυτό που συνέβη τις πρώτες ημέρες στην Ελλάδα, βλέποντας πώς αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν δεν υπήρχε και αυτή η ανεξέλεγκτη διασπορά στην Ιταλία, που είναι γειτονική μας χώρα, θα ήμασταν πολύ καλύτερα».
Σημειώνει ακόμη ότι όσο περνά ο καιρός και έρχεται ζέστη, χωρίς βέβαια να είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιού, αναμένεται κάποια ύφεση. Μάλιστα, ο μήνας Απρίλιος είναι κατά τους ειδικούς του ΠΟΥ καθοριστικός ώστε να φανεί εάν ο ιός θα «εξαφανιστεί», όπως ο SARS και ο MERS, ή θα γίνει ενδημικός, όπως είναι η εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, υπάρχει η πιθανότητα να… ήρθε για να μείνει. «Οι άλλοι δύο κορωνοϊοί που ξέρουμε, γιατί εξαφανίστηκαν; Γιατί είχαν μια πολύ μικρή περίοδο από τη λοίμωξη έως την εμφάνιση συμπτωμάτων, μία με δύο ημέρες. Επιπλέον, είχαν πολύ έντονη συμπτωματολογία, δεν έχανες περιστατικά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Δημόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη ότι η θνητότητα από τον νέο ιό, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις, θα πέσει μπορεί και κάτω του 1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το παρατηρητήριο του Johns Hopkins έδινε στη Νότια Κορέα θνητότητα 0,6%.

Καταμερισμός…

Περισσότερα από 504 δείγματα έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό και αποδείχθηκαν αρνητικά, τη στιγμή που τα τηλέφωνα έχουν «σπάσει» τις τελευταίες ημέρες, με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) να έχει δεχθεί πάνω από… 40.000 κλήσεις από πολίτες που αναφέρουν στενή επαφή με νοσούντα ή ιστορικό ταξιδιού στην Ιταλία και επιθυμούν να μάθουν πώς πρέπει να δράσουν σε περίπτωση ή μη εκδήλωσης συμπτωμάτων.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα 504 δείγματα δεν αφορούν σε ισάριθμους ανθρώπους, καθώς ορισμένοι υποβάλλονται σε δεύτερο κύκλο εξέτασης, αναλόγως πόσο «υψηλού κινδύνου» θεωρούνται. Και αυτό γιατί υπάρχει η πιθανότητα, κατά τους ειδικούς, να έχει κάποιος τον ιό, αλλά το ιικό φορτίο να είναι χαμηλό και να μην εκδηλώνεται άμεσα η νόσος.
Υπενθυμίζεται ότι οι επαφές που ιχνηλατούνται μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος διαχωρίζονται σε «υψηλού κινδύνου» και «χαμηλού κινδύνου». Υψηλού κινδύνου, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Τσιόδρας, είναι όσοι έχουν παραμείνει για πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά, στον ίδιο χώρο με ασθενή και έχουν έρθει κοντά, για παράδειγμα έχουν ανταλλάξει χειραψία. Υψηλού κινδύνου επαφές θεωρούνται τα μέλη οικογενειών, ανάμεσα στα οποία καταγράφεται άλλωστε η μεγαλύτερη διασπορά παγκοσμίως.

Το σχέδιο δράσης

Η φάση στην οποία βρίσκεται τώρα η χώρα μας είναι η επιχειρησιακή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Η ορισμένη ομάδα επικοινωνεί με όλες τις επαφές ενός θετικά επιβεβαιωμένου περιστατικού, ενημερώνει και συμβουλεύει. Οι υψηλού κινδύνου επαφές παρακολουθούνται ενεργά από τις αρχές δημόσιας Υγείας, ενώ οι χαμηλού κινδύνου παρακολουθούν μόνοι τους την υγεία τους για συμπτώματα και απέχουν όσο μπορούν από κοινωνικές συναναστροφές.
Η σειρά που ακολουθούν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές είναι: Πρώτα τα μέλη οικογένειας και πολύ στενές επαφές (για παράδειγμα συνάδελφοι διπλανού γραφείου) ανεξάρτητα εάν έχουν συμπτώματα ή όχι. Στη συνέχεια, επαφές του ευρύτερου κύκλου που έχουν κάποιο σύμπτωμα και τελευταίοι όσοι ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο ενός ασθενούς και δεν φέρουν συμπτώματα, οι οποίοι παρακολουθούν μόνοι τους την υγεία τους.

Τα 7 κρούσματα

Όσον αφορά στα επτά κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι και χθες το βράδυ, πρόκειται για τέσσερις γυναίκες, δύο άνδρες και ένα ανήλικο παιδί. Σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στο «ΑΧΕΠΑ» νοσηλεύονται η 38χρονη γυναίκα, γνωστή και ως «ασθενής μηδέν», μαζί με τον 9χρονο γιο της, και ακόμη μία γυναίκα στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. Στην Αθήνα, στο «Αττικόν», νοσηλεύεται η τραπεζική υπάλληλος (τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη σειρά) και ακόμη μία γυναίκα, επίσης «εισαγόμενο» κρούσμα, καθηγήτρια 36 ετών. Στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται δύο άνδρες, ο ένας στενή επαφή της τραπεζικής υπαλλήλου από το εργασιακό περιβάλλον της, και ο άλλος επίσης «εισαγόμενο» κρούσμα, που ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Νέα έκτακτα μέτρα για θωράκιση της χώρας

* Αναστολή όλων των εκδρομών εξωτερικού
* Κατάργηση του επισκεπτηρίου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια
* Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.)
* Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή)
* Αναβολή διοργανώσεων, όπως το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
* Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια μέσω Τaxisnet με χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό και συμβουλές
* Προσλήψεις
Από το Blogger.