Κύπρος: Επενδύσεις, μεγάλες αναπτύξεις και ανάκαμψη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Κύπρος: Επενδύσεις, μεγάλες αναπτύξεις και ανάκαμψη

Δήμητρα Λάντου  
Σε λιγότερο από δύο βδομάδες θα αρχίσει σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κλάδος των ακινήτων εργοδοτεί χιλιάδες υπαλλήλους και όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο πρώτος που θα αρχίσει την λειτουργία του. Τα μεγάλα έργα θα δημιουργήσουν μια δυναμική που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αναφέρει στον «Φ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπό προώθηση 25 μεγάλες αναπτύξεις. «Μερικές βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, άλλος αριθμός βρίσκεται υπό αδειοδότηση κι άλλες είναι σε στασιμότητα. Το συνολικό κόστος αυτών των επενδύσεων ανέρχεται στα €7 δισ. Αυτά τα έργα θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.
Όπως ανέφερε, βασικό αντικείμενο της σύσκεψης στο Προεδρικό υπήρξε η υιοθέτηση πρωτοβουλιών προκειμένου ο κατασκευαστικός κλάδος να επιστρέψει στην κανονικότητα και να συμβάλει ευρύτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας.
«Υποβάλαμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια σειρά από εισηγήσεις, όσον αφορά τον επενδυτικό νόμο. Για παράδειγμα, ο νόμος προνοεί ότι για να ενταχθεί μια μεγάλη σύνθετη επένδυση στη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να παρουσιάσει εξ υπαρχής βεβαίωση από τράπεζα ότι κατέχει ή έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το 50% του κόστους έργου. Εδώ μιλούμε όμως για έργα που κυμαίνονται από €100-€200 εκατ. Δεν είναι εύκολο προτού εξασφαλιστεί η πολεοδομική άδεια να παρουσιαστεί τέτοιο αποδεικτικό στοιχείο. Καμιά τράπεζα δεν μπορεί να εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ή δάνεια ή άλλες τραπεζικές διευκολύνσεις προτού υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος εισηγήθηκε να μπει ένα πιο λογικό ποσό π.χ. το 15%-20% του συνολικού κόστους.
Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε και κάποια κίνητρα με την μορφή κεφαλαιουχικών απαλλαγών, τα οποία πιστεύει ότι θα συμβάλουν ώστε να προσελκύσει η χώρα επενδυτές από το εξωτερικό για να μπορέσουν αυτά τα έργα να υλοποιηθούν.
«Οι προτάσεις μας συγκεντρώνονται στο να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσέλκυσης ξένων επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό από τον ανταγωνισμό για να προσελκύσουμε επενδύσεις μέσα σε αυτό τον κυκεώνα του προβλήματος που δημιούργησε η πανδημία.
philenews-INSIDER
Από το Blogger.