Μόνο με τεστ αντισωμάτων η επιστροφή στην κανονικότητα

Έφθασε άραγε η ώρα για τη μαζική μεν, αλλά πάντα δειγματοληπτική εξέταση του πληθυσμού προκειμένου να διαπιστωθεί αν επιτυγχάνεται σταδιακά ανοσία σε ένα μεγάλο ποσοστό (ιδανικά 50%) της κοινωνίας;
Φαίνεται πως ναι, και χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία, όπως η Γαλλία, ήδη προγραμματίζουν τον συντονισμό μίας τέτοιας γιγαντιαίας -είναι η αλήθεια- καμπάνιας. Θα πρέπει δειγματοληπτικά να εξεταστεί το 10 με 15% του πληθυσμού μίας χώρας. Το δείγμα θα πρέπει να είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό, όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες, και το στατιστικό μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα επιστημονικά στάνταρντ που διεθνώς έχουν υιοθετηθεί.
Πέραν όλων αυτών των αυτονόητων παραμέτρων, είναι αναγκαίο να εξηγηθεί εξαρχής πως τα εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ευρώπη μόλις περί τα μέσα Μαρτίου άρχισαν να κινητοποιούνται προκειμένου να κατασκευάσουν αξιόπιστα τεστ, τα οποία σε ελάχιστο χρόνο (περί τα 15 λεπτά) θα είναι σε θέση να εντοπίσουν αν οι εξεταζόμενοι πολίτες διαθέτουν αντισώματα στην Covid-19 εφόσον έχουν νοσήσει. Συγκεκριμένα το τεστ NG-Test IgG-IgM COVID-19, φερειπείν, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία NG Biotech, που το κατασκευάζει, μέσα σε 15 λεπτά εντοπίζει και στη συνέχεια διαχωρίζει ταυτόχρονα τα αντισώματα IgM και IgG.
Το γαλλικό κράτος έχει ήδη παραγγείλει 2 εκατομμύρια τεστ για εντοπισμό αντισωμάτων στον πληθυσμό, που θα έχουν παραδοθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στον Απρίλιο. Όμως αυτά τα τεστ δεν προορίζονται για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού, αλλά για την εξέταση αρχικά των ατόμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στη Δημόσια Υγεία. Για την ακρίβεια και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, τα εργαστήρια και οι φαρμακευτικές στη Γαλλία θα είναι σε θέση να παράγουν μερικά εκατομμύρια τεστ τον μήνα περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Και αυτό διότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δειγματοληπτικού ελέγχου του πληθυσμού με τον εντοπισμό αντισωμάτων θα πρέπει να καλύψει 8 εκατομμύρια πολίτες, ώστε να υπάρξει μία αξιόπιστη εικόνα περί του ποσοστού ανοσίας του συνόλου της κοινωνίας. Ο καθείς αντιλαμβάνεται πως, αν όλα αυτά ισχύουν για τη Γαλλία, τότε ισχύουν και για την Ελλάδα με τη διαφορά ότι οι αριθμοί είναι φυσικά μικρότεροι. Στην Ελλάδα θα χρειαστούν να εξεταστούν 1,5 εκατομμύρια πολίτες. Πολλοί θα έθεταν την παράμετρο του κόστους που συνεπάγεται ένα τέτοιο πρόγραμμα δειγματοληπτικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού μίας χώρας με τεστ για αντισώματα στην Covid-19.
Στη Γαλλία το κάθε τεστ τέτοιου τύπου θα κοστίσει τελικά περί τα 8 με 10 ευρώ έκαστο. Το κόστος θα το επωμιστεί το γαλλικό κράτος και όχι βέβαια οι πολίτες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα, μέχρι στιγμής τα υφιστάμενα τεστ για αντισώματα κοστίζουν στον εισαγωγέα 7 ευρώ, που σημαίνει πως η τελική τιμή χρήσης θα κυμανθεί και εδώ μεταξύ 8 και 10 ευρώ, λογικά πάντα. Αν στη Γαλλία το κόστος θα φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα θα αγγίξει μόλις τα 15 εκατ. ευρώ για το τεστ μόνο.
Θα πρέπει να υπολογιστεί και το λειτουργικό κόστος των ομάδων που θα εξετάσουν τους πολίτες, διότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κατ΄ οίκον. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, η διαδικασία φαίνεται να είναι επιστημονικά αξιόπιστη, ενώ από την τελική διαπίστωση του ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού θα εξαρτηθεί το μείζον, που είναι η επιστροφή (το συντομότερο δυνατόν για την οικονομία) στην κανονικότητα.
Τώρα το ίδιο το τεστ για τον εντοπισμό αντισωμάτων στον κορωνοϊό είναι απλό στη χρήση του, ανεξαρτήτως προέλευσης και κατασκευαστή ή ακόμα και εργαστηριακής πατέντας, Στην ουσία, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, πρόκειται για μία κοινή εξέταση αίματος κατά την οποία λαμβάνεται μία ελάχιστη ποσότητα και σε λίγα λεπτά εντοπίζεται αν το άτομο διαθέτει ανοσία στον συγκεκριμένο ιό ενώ έχουν ήδη διαχωριστεί τα αντισώματά του.
Οι ειδικοί εξηγούν επίσης πως από τους υπολογισμούς κόστους προκύπτει ότι τα αναγκαία υλικά, ο χρόνος εξέτασης και το απαραίτητο προσωπικό οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως συνολικά το εγχείρημα είναι φθηνότερο, ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο. Με λίγα λόγια, στο τέλος αυτής της φάσης της πανδημίας στην Ευρώπη θα πρέπει τα εθνικά συστήματα υγείας να έχουν προγραμματίσει το επόμενο στάδιο, το οποίο θα είναι η μαζική (δειγματοληπτικά) εξέταση του γενικού πληθυσμού για να διαπιστωθεί ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας. Τότε θα ξέρουμε και πότε θα επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητα.
Μέχρι τότε όλα όσα λέγονται και γράφονται θα είναι στη σφαίρα των θεωρητικών προσεγγίσεων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια