ΥΠΕΞ για γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία επιβεβαιώνει τον ρόλο του παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΥΠΕΞ για γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία επιβεβαιώνει τον ρόλο του παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου

Η εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πρόκληση που περιφρονεί την ΕΕ και την Διεθνή Κοινότητα και επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την επιστροφή του Γιαβούζ εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.
Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».
Από το Blogger.