Ισραήλ: Η Μοσάντ «καθάρισε» και για την πανδηµία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Ισραήλ: Η Μοσάντ «καθάρισε» και για την πανδηµία

Η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη εδώ και περισσότερους από τέσσερις µήνες έχει φέρει κυβερνήσεις, συστήµατα υγείας και υγειονοµικό προσωπικό µπροστά σε µια πρωτόγνωρη και κυρίως µη διαχειρίσιµη κατάσταση. Στο Ισραήλ από τις αρχές Μαρτίου φαινόταν πως η χώρα θα βρεθεί στη δίνη του αόρατου θανατηφόρου εχθρού…
Οι υγειονοµικές Αρχές δήλωναν αδυναµία να αντεπεξέλθουν τόσο στον µεγάλο αριθµό κρουσµάτων όσο και στις σηµαντικές ελλείψεις σε προστατευτικό και ιατροφαρµακευτικό εξοπλισµό. Το Ισραήλ σε µόλις δύο εβδοµάδες κατέγραφε περισσότερα από 9.000 κρούσµατα, µε τα «κύµατα» των νοσούντων να βγάζουν ουσιαστικά εκτός µάχης τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Από τη λαίλαπα του Covid-19 δεν γλίτωσε ούτε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ιακώβ Λίτζµαν.
Η κατάσταση έµοιαζε τότε εφιαλτική. Το Ισραήλ όµως δεν το έβαλε κάτω. Το πρώτο όπλο που βγήκε από τη φαρέτρα ήταν το «µακρύ χέρι του Ισραήλ», η Μοσάντ. Η περιβόητη µυστική υπηρεσία της χώρας επιστρατεύθηκε για να στηρίξει άµεσα και κυρίως αποτελεσµατικά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών να περιορίσουν την πανδηµία…
Το γεγονός πως ο µεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ, το Ιράν, καταγράφει περισσότερα από 74.000 κρούσµατα και 4.600 θανάτους από τον Covid-19 και ζει µία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, να ανάψει το «πράσινο φως» προκειµένου οι πράκτορες της υπηρεσίας να ασχοληθούν µε την υγειονοµική κρίση στο εσωτερικό της χώρας. Σύµφωνα µε υψηλόβαθµα στελέχη της Μοσάντ, που µίλησαν υπό τον όρο της ανωνυµίας στους «Times» της Νέας Υόρκης, η εµπλοκή των ισραηλινών µυστικών υπηρεσιών στη µάχη κατά του κορονοϊού κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν.
Για τον συντονισµό και την απόλυτη τήρηση του πρωτοκόλλου συστήθηκε ειδική επιτροπή, µε την επίβλεψη και ανώτατων στελεχών της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας, η οποία εργάζεται πυρετωδώς από τις 15 Μαρτίου µέχρι και σήµερα. Ολοι οι πράκτορες πεδίου της υπηρεσίας επικέντρωσαν τις δυνάµεις, τις επαφές και τις µεθόδους τους προκειµένου αρχικά να δώσουν άµεσα απαντήσεις στις τεράστιες ανάγκες του συστήµατος υγείας σε υλικά, όπως µάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Σηµειώνεται, µάλιστα, πως ειδικά τις δέκα πρώτες ηµέρες της υγειονοµικής κρίσης η χώρα βρέθηκε µπροστά σε µεγάλες ελλείψεις τόσο στην αγορά όσο και στα νοσοκοµεία της.
Η Μοσάντ, χρησιµοποιώντας το δίκτυο των διεθνών επαφών της, κατάφερε µέσα σε µία εβδοµάδα αρχικά να επιλύσει το ζήτηµα µε τις µάσκες, φέρνοντας στη χώρα εκατοµµύρια τεµάχια όχι µόνο από την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, και σε δεύτερο χρόνο να προµηθεύσει και τα νοσοκοµεία µε τους απαραίτητους και δυσεύρετους αυτή την περίοδο αναπνευστήρες.
Η Μοσάντ, µάλιστα, δεν ενεργοποίησε τις επαφές της και τα στελέχη της µόνο σε Κίνα και Ευρώπη για να καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσµό της πανδηµίας. Το «µακρύ χέρι του Ισραήλ» φαίνεται πως κινητοποιήθηκε και σε περιοχές όπου το να είσαι Ισραηλινός αποτελεί το χειρότερο ποινικό αδίκηµα. Οι «Times» της Νέας Υόρκης αναφέρουν πως η Μοσάντ κατάφερε να προµηθευτεί εξαιρετικά σπάνια αυτή την περίοδο υλικά προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ισραήλ και από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι µυστικοί πράκτορες της Μοσάντ κατάφεραν να φέρουν στη χώρα επίσης περισσότερα από 100.000 τεστ ανίχνευσης του ιού, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και στις υγειονοµικές Αρχές να ελέγξουν γρήγορα και αποτελεσµατικά µεγάλο κοµµάτι του πληθυσµού. Σύµφωνα µε όσα αποκαλύπτονται σε ρεπορτάζ ισραηλινών µέσων, µέχρι σήµερα οι µυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν καταφέρει να παραδώσουν περισσότερες από 1,5 εκατ. κοινές µάσκες και δεκάδες χιλιάδες µάσκες υψηλής προστασίας τύπου N-95.
Τα στελέχη της Μοσάντ δεν έµειναν, όπως φαίνεται, όµως µόνο στα υλικά… Σύµφωνα µε υψηλόβαθµα στελέχη της µυστικής υπηρεσίας, οι πράκτορές της πέτυχαν να αποκτήσουν σχέδια και εξαιρετικά «ακριβά» διαγράµµατα κατασκευής αναπνευστήρων τελευταίας τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ισραήλ, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να τους κατασκευάσει στη χώρα.
Τα ειδικά σχέδια κατασκευής µασκών προστασίας που η Μοσάντ έχει παραδώσει στα χέρια της κυβέρνησης δίνουν σήµερα τη δυνατότητα στη χώρα, σε περίπτωση που το επιδιώξει, να παράγει 25 εκατοµµύρια µάσκες σε µηνιαία βάση. Στη διάθεση του Ισραήλ έχουν τεθεί επίσης κλινικές µελέτες και έρευνες κορυφαίων επιδηµιολογικών κέντρων του κόσµου αναφορικά µε τις εξελίξεις στο πεδίο του εµβολίου. Από τα χέρια της Μοσάντ δόθηκαν στην κυβέρνηση της χώρας και αναλυτικά στοιχεία από τις έρευνες αναφορικά µε πιθανά σκευάσµατα που περιορίζουν τα συµπτώµατα του ιού.
Οπως είναι λογικό, ή καλύτερα όπως ταιριάζει σε κάθε µυστική υπηρεσία που σέβεται την ιστορία της, η Μοσάντ κατόρθωσε αρκετές φορές να κερδίσει τους αντιπάλους της χρησιµοποιώντας κατασκοπευτικές µεθόδους. Σύµφωνα µε τα ισραηλινά µέσα, µεγάλη ποσότητα από υλικά προστασίας περιήλθαν στην κατοχή του Ισραήλ ενώ αρχικά είχαν παραγγελθεί και προπληρωθεί από κυβερνήσεις άλλων κρατών… Φυσικά, στον «πόλεµο» για την επιβίωση δεν υπήρξαν µόνο επιτυχίες…
Οι µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ φαίνεται πως έχασαν µια µάχη στη Γερµανία, όταν µεγάλο φορτίο µε µάσκες κατασχέθηκε από τις γερµανικές υπηρεσίες στιγµές πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος το οποίο είχε προορισµό το Τελ Αβίβ, ενώ εµπλοκή σηµειώθηκε και στην Ινδία, όπου οι Ισραηλινοί πράκτορες αναγκάστηκαν να αποσύρουν την προσφορά τους για µαζική αγορά αντισηπτικών, όταν λίγες ηµέρες πριν από την αποστολή έλαβαν µήνυµα στο οποίο τους ζητούσαν ένα ποσό 50 φορές µεγαλύτερο από αυτό που είχαν ήδη καταβάλει… Στη µάχη για τον περιορισµό της πανδηµίας θύµα έπεσε και ο επικεφαλής της ίδιας της υπηρεσίας. Οι συχνές συναντήσεις του Γιόσι Κοέν µε φορείς και Αρχές εξέθεσαν και τον ίδιο στη νόσο, χωρίς πάντως να διατρέχει κίνδυνο ούτε η υγεία του ούτε οι επιχειρήσ ε ι ς τ η ς υπηρεσίας.
Πηγή: philenews/ethnos.gr
Από το Blogger.