EIU: «Νέα Μεγάλη Σύνθλιψη - Έρχεται διπλή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία - Θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

EIU: «Νέα Μεγάλη Σύνθλιψη - Έρχεται διπλή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία - Θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού»

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «κραχ» και αντιμετωπίζει ήδη την βαθύτερη ύφεση από την δεκαετία του 1930 και την περίοδο της Μεγάλης Σύνθλιψης (Great Depression) και αυτό είναι μόνο η αρχή αφου οι ειδικοί της μονάδας ερευνών του Economist Intelligence Unit (EIU) θεωρούν πιθανή μία «διπλή βουτιά» της παγκόσμιας οικονομίας, με τη δεύτερη περίοδο ύφεσης να είναι μάλιστα πιο σκληρή από την πρώτη. 
Aυτό που θεωρούν ως μέγιστο πρόβλημα είναι ότι οι οικονομίες Ισπανίας και Ιταλίας είναι ιδιαίτερα μεγάλες για να παρασύρουν όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν ρίξει περίπου 8 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους. Με βάση αυτό το δεδομένο το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 3% φέτος και προειδοποιεί για πέντε «μεγάλες φωτιές» που μπορούν να ανάψουν ανά τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αυτή απαιτεί. Σύμφωνα με την EIU ο κίνδυνος της εφετινής ύφεσης δεν είναι ο μεγαλύτερος. Το πιο ανησυχητικό είναι μία δεύτερη ύφεση, την οποία θα πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους από κυβερνήσεις με αδύναμους ισολογισμούς. 
«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ εκείνων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία που ήδη είχαν σχετικά αδύναμη δημοσιονομική θέση πριν ξεσπάσει η πανδημία» εξηγεί η EIU. 
«Μία πιθανή κρίση χρέους σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές στέλνοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία σε νέα και ενδεχομένως βαθύτερη βουτιά» συμπληρώνει. 
Αν και αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο για την EIU, διαμηνύει: «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανά τη Δύση είναι άγνωστες. Ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα καθιστούσε αυτομάτως το αρηντικό σενάριο ως το πιο ρεαλιστικό». 
Η EIU δεν συμφωνεί επίσης με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία, δυναμική ανάπτυξη που θα επαναφέρει γρήγορα σε προ κρίσως επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Και τούτο γιατί με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν μπορούν παρά να ανακάμψουν αργά οι καταναλωτικές δαπάνες, επισημαίνει. Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα παραμείνουν καθώς οι χώρες θα προχωρούν σε άρση των περιορισμών σε διαφορετικό χρόνο και όχι συντονισμένα. 
Από το Blogger.