Ελληνικό ΑΕΙ εμπλέκεται σε απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια – Ερευνήτρια «τσίμπησε» σε 1,1 εκατ. €! - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ελληνικό ΑΕΙ εμπλέκεται σε απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια – Ερευνήτρια «τσίμπησε» σε 1,1 εκατ. €!

Μια υπόθεση απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο έφερε στο φως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), αναφέροντας ότι Ελληνίδα ερευνήτρια κατάφερε να «στήσει» ψευδή διεθνή επιστημονική έρευνα, με σκοπό να καρπωθεί μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,1 εκατ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χορήγησε 1,1 εκατ. ευρώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού έργου που θα διηύθυνε μια νεαρή επιστήμονας, της οποίας ο πατέρας εργαζόταν στο εν λόγω πανεπιστήμιο.
Μάλιστα, το εν λόγω ερευνητικό έργο υποτίθεται ότι θα περιελάμβανε ένα δίκτυο με περισσότερους από 40 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.
Η OLAF ξεκίνησε διερεύνηση της υπόθεσης, θεωρώντας ύποπτο τον τρόπο με τον οποίον καταβάλλονταν οι πληρωμές για τους διεθνείς ερευνητές, με τις επιταγές να εκδίδονται αρχικά στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών, αλλά, στη συνέχεια να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλούς δικαιούχους.
Οι υποψίες, μάλιστα, αυξήθηκαν, όταν προέκυψε ότι οι επιταγές κατατέθηκαν προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς από την επικεφαλής επιστήμονα.

Προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα

Οι ερευνητές της OLAF αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στο εν λόγω πανεπιστήμιο, όπου, παρά τις προσπάθειες της επικεφαλής ερευνήτριας να παρεμποδίσει την έρευνα, απέκτησαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ψηφιακά αρχεία με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών και μπόρεσαν να κατανοήσουν το μέγεθος της απάτης.
Βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι η επικεφαλής ερευνήτρια είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν για να «πληρώνονται» οι διεθνείς ερευνητές και η ίδια έγινε δικαιούχος αυτών των λογαριασμών, για να έχει πρόσβαση στα χρήματα.
Η OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι μεγάλα ποσά, είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την ίδια την Ελληνίδα επιστήμονα είτε μεταφέρθηκαν στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της. Η Υπηρεσία ήρθε σε επαφή με ορισμένους από τους διεθνείς ερευνητές που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο και αποδείχθηκε ότι κανείς τους δεν γνώριζε ότι το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το έργο, ενώ είχαν πλήρη άγνοια για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν ανοιχτεί στο όνομά τους.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2019 και η OLAF προτείνει την ανάκτηση του ποσού των 190.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ψευδείς πληρωμές διεθνών ερευνητών, ενώ συστήνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελλάδας να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες κατά των εμπλεκομένων.
Για την υπόθεση, ο Γενικός Διευθυντής της OLAF, Βίλε Ίταλα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η έρευνα καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία, προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο, αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί, για να πληρώνονται πλασματικά ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν στοιχείο ζωτικής σημασίας για να φτάσουν στο τέλος αυτής της υπόθεση απάτης με χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ – κάτι που θα μπορούσε να είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή».
Από το Blogger.