Πρώτο δείγμα θετικό μετά την άρση της καραντίνας – Τι κρίνει η πρώτη εβδομάδα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Πρώτο δείγμα θετικό μετά την άρση της καραντίνας – Τι κρίνει η πρώτη εβδομάδα

Η «νέα κανονικότητα» μετά την έξοδο από την καραντίνα δημιουργεί μια «νέα πραγματικότητα» στην οποία οι πολίτες, αν και μουδιασμένοι και διστακτικοί ακόμα, φαίνεται να προσαρμόζονται. Στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει το… «ταμείο» και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Θετικό ήταν το πρώτο δείγμα της μετά καραντίνα εποχής και της πρώτης μέρας της σταδιακής επιστροφής στη «νέα κανονικότητα». Η ανταπόκριση των πολιτών και η συμμόρφωσή τους με τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής ήταν σχεδόν απόλυτη – κυρίως στα μέσα μεταφοράς – και όλα κύλησαν ομαλά, αν και αναγνωρίζεται ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη ότι χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής για πολίτες και επιχειρήσεις.
Εν πάση περιπτώσει, το «ταμείο» θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας. Όταν, δηλαδή, θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα περιλαμβάνει και την εξέλιξη της διασποράς του ιού και θα κρίνει εν τέλει εάν πραγματικά το τεστ είναι επιτυχημένο. Τουλάχιστον τόσο επιτυχημένο, ώστε να επιτρέπει χωρίς ρίσκο τη μετάβαση στην επόμενη φάση του σχεδίου, η οποία περιλαμβάνει από την επόμενη Δευτέρα την επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και το άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων – πλην εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

Το πλάνο, όπως τονίζεται σχεδόν μονότονα από κυβερνητικά χείλη, τελεί υπό διαρκή αξιολόγηση και είναι πιθανή ακόμη και η αναθεώρησή του, εάν αυτό χρειαστεί, σε εβδομαδιαία βάση. Όχι, όμως, μόνο για να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, εάν σημειωθεί απότομη αύξηση κρουσμάτων. Αλλά και για να υλοποιηθούν πιο γρήγορα αποφάσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν – π.χ. ν’ ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο η επιτροπή των ειδικών επί της υγείας μελετά μια σειρά από δείκτες εκτός μόνον των κρουσμάτων πριν εισηγηθεί αποφάσεις στον πρωθυπουργό.
Εάν πράγματι όλα κυλήσουν ομαλά τα επόμενα 24ωρα, τότε η κυβέρνηση θα βοηθηθεί ούτως ώστε να επικεντρώσει στο στόχο της επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας στην κανονικότητα – δίχως, όμως, να κινδυνεύσουν ζωές ή να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Σε δηλώσεις του στο CNN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, αλλά παραδέχθηκε ότι το φετινό θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι.
 Ούτως ή άλλως, το «άνοιγμα» του τουρισμού εξαρτάται άμεσα από τις αερομεταφορές και την άρση των περιορισμών που ισχύουν αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει – όπως αποκάλυψε και ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – ένα σχέδιο δράσης για την εστίαση, σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες. Στόχος θα είναι να διατηρηθεί ο τζίρος τους παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που θα ισχύσουν ως προς τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και την πιθανή μειωμένη κίνηση.
Από το Blogger.