Κίνα: Στο στόχαστρο ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας


 

Θα πρέπει να «πληρώσει βαρύ τίμημα» ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας Μίλος Βίστριτσιλ, σύμφωνα με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι, διότι παραβίασε την αρχή της ενιαίας Κίνας, κάνοντας επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Ο Βίστριτσιλ έφθασε στην Ταϊπέι την Κυριακή, ενώ τόε πως η επίσκεψή του είχε σκοπό προωθήσει τους δεσμούς μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών και ότι η Τσεχία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, παρ’ όλες τις ενστάσεις του Πεκίνου. «Θα φροντίσουμε να πληρώσει βαρύ τίμημα για τη μυωπική συμπεριφορά του και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του», πρόσθεσε ο Ουάνγκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, η αμφισβήτηση της θέσης της ενιαίας Κίνας ισοδυναμεί με το «γίνεται κανείς εχθρός των 1,4 δισ. Κινέζων», ενώ η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός δεν θα ανεχθούν αυτή την «ανοικτή πρόκληση» από πλευράς του προέδρου της Γερουσίας της Κίνας και των αντικινεζικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω του.

Η αρχή της ενιαίας Κίνας παραπέμπει στη θέση ότι η Κίνα και η Ταϊβάν είναι μέρος μιας ολότητας, κάτι που το Πεκίνο αξιώνει ρητώς από όλες τις χώρες που συνάπτουν σχέσεις μαζί του να υιοθετούν και να τηρούν. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα επαρχία της, με την οποία κατά συνέπεια δεν μπορούν να συνάπτονται διακρατικές σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια