Μακρόν: Να σέβεσαι την κυριαρχία των μελών της ΕΕ – Ερντογάν: Στηρίζεις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Μακρόν: Να σέβεσαι την κυριαρχία των μελών της ΕΕ – Ερντογάν: Στηρίζεις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας


 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις», ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μακρόν και Ερντογάν είχαν σήμερα την πρώτη τους συνομιλία μετά από μήνες σε συνέχεια του αδιεξόδου μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων επί των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Σύμφωνα πάντως με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε το παράπονό του στον Μακρόν για τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω την υποστήριξη που δίνει η Γαλλία στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «η ένταση υπάρχει επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε δε ότι «η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και κάλεσε τη Γαλλία να επιδείξει λογική και εποικοδομητική στάση.

«Θεωρώ ωφέλιμη την ύπαρξη συνεχόμενων διαύλων επικοινωνίας και διαβουλεύσεων μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής μια εποικοδομητική στάση που ενισχύει τον διάλογο και την συνεργασία θα είναι σημαντική για την δημιουργία δυνατοτήτων επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων», κατέληξε ο Ερντογάν.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ/katimerini

Από το Blogger.