Μόσχα: «Είναι προκλητικό να θεωρείτε ότι στηρίζουμε την Τουρκία στα σχέδιά της στην αν.Μεσόγειο» - Τι συνέβη με NAVTEX - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Μόσχα: «Είναι προκλητικό να θεωρείτε ότι στηρίζουμε την Τουρκία στα σχέδιά της στην αν.Μεσόγειο» - Τι συνέβη με NAVTEX


 

(upd 18:20) Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τις NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για ρωσικές ασκήσεις, διέψευσε πως η Μόσχα στηρίζει την τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως η Μόσχα «σαφέστατα» ενημέρωσε την Λευκωσία, ζητώντας της να εκδώσει NAVTEX για άσκηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα Κατεχόμενα και τη Συρία. Μάλιστα η κυπριακή βγήκε μιάμιση ώρα πριν την τουρκική.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως: «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, και αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

«Δεν ωθούμε κανέναν σε επιθετικές ενέργειες. Η συνεργασία μας, ιδίως με την Τουρκία, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» ξεκαθάρισε επίσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ: «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε "σύγκρουση" είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», καθώς η Ρωσία «υποστηρίζει την επίλυση οποιωνδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».

O Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Κούσιος ερωτηθείς για το θέμα της έκδοσης νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού είπε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III.

Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex. Όμως έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε ερώτηση είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».  

Η NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ρωσική άσκηση βγήκε στις 18:00 περίπου μιάμιση ώρα πριν την τουρκική, η οποία βγήκε στις 19:40.

ZCZC MA13

021800 UTC SEP 2020
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
NAV WRNG 332/20

RUSSIAN NAVY EXERCISES (ROCKET TEST FIRINGS) WILL TAKE PLACE
ΟΝ 17 AND 25 SEP 2020, BETWEEN 06:00-15:00 UTC
IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

35-40.00N 035-00.00E
35-40.00N 035-20.00E
34-40.00N 035-36.00E
34-43.00N 034-40.00E

THE AREA IS DANGEROUS FOR NAVIGATION
ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT ENTER TO THE AREA.
CANCEL THIS MESSAGE ON 25 SEP 2020 16:00 UTC.

Οι περιοχές των ρωσικών ασκήσεων οι οποίες βρίσκονται εντός τουρκικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας (απέναντι από τα Κατεχόμενα): 


Από το Blogger.