«Η αγορά του αιώνα» για τη Μέση Ανατολή! 50 F-35 ετοιμάζονται να αλλάξουν τις ισορροπίες


 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε την Πέμπτη το Κογκρέσο ως προς την εισήγηση οι Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στην πώληση του υπερσύγχρονου μαχητικού F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές βδομάδες μετά που η χώρα κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων και φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πλέον η πόρτα για ισχυρότερη συνεργασία του Αραβικού κράτους στον στρατιωτικό τομέα με τις ΗΠΑ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αλλά και φιλικοί προς το Ισραήλ Γερουσιαστές και Βουλευτές εξέφραζαν πάντως ενστάσεις ως προς την προοπτική απόκτησης των F-35 από τα ΗΑΕ σε αυτό το στάδιο.

Η πραγματικότητα είναι πως οι προβληματισμοί εξακολουθούν να παραμένουν με τον Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εξωτερικών Υποθέσεων Eliot Engel να δηλώνει ότι μια τέτοια συμφωνία θα «άλλαζε σημαντικά τις στρατιωτικές ισορροπίες στον Κόλπο και θα επηρέαζε την στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ».

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πάντως και δυσφορία στην Άγκυρα η οποία προ μερικών μηνών είδε τον εαυτό της εκτός του προγράμματος παραγωγής των F-35 ενώ απώλεσε το δικαίωμα να τα αποκτήσει στο παρόν στάδιο.

 

Πηγή: ReutersΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια