Μονή της Χώρας: Την Παρασκευή η πρώτη μουσουλμανική προσευχή – Πώς καλύφθηκαν τα ψηφιδωτά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Μονή της Χώρας: Την Παρασκευή η πρώτη μουσουλμανική προσευχή – Πώς καλύφθηκαν τα ψηφιδωτά


 

Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας, στον περίφημο ναό της χωριατοσύνης στην Κωνσταντινούπολη που λειτουργεί ως μουσείο.

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στη Μονή της Χώρας, τον περίφημο ναό της χωριατοσύνης στην Κωνσταντινούπολη που λειτουργεί ως μουσείο. Τον περασμένο Αύγουστο η Άγκυρα ανακοίνωσε τη μετατροπή της σε τζαμί.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, με βάση απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας η οποία, όμως, δεν είχε τεθεί σε ισχύ.

Το Προεδρικό Διάταγμα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έναν μήνα μετά την επίσημη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Η απόφαση προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, ωστόσο αυτό δεν αποθάρρυνε την Άγκυρα από το να προχωρήσει στην υλοποίηση των πλάνων της.

Οι εργασίες στο ιστορικό μνημείο
Σύμφωνα με την ενημέρωση της κρατικής τηλεόρασης, έχει δοθεί εντολή να καλυφθούν με λευκά υφάσματα οι αγιογραφίες του ναού, που αποτελούν εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν πως πρόκειται για ένα σύστημα με κουρτίνες που λειτουργούν με ειδικό και θα καλύπτει τα ψηφιδωτά.

Αντιδράσεις εντός Τουρκίας
Έντονες είναι οι αντιδράσεις που εκφράζονται από Τούρκους αρχαιολόγους σχετικά με την απόφαση, που κατακρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν καθώς αποκρύπτει από την ανθρωπότητα, με διάφορα τεχνάσματα, έναν τέτοιο πολιτιστικό θησαυρό.

Ο Γενικός Γραμματέας του Μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του σχετικά με την κάλυψη των τοιχογραφιών, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή σκοτώνει τον χαρακτήρα και την καλλιτεχνική αξία του κτιρίου.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Από το Blogger.