Έκτακτο επίδομα: Πότε θα το λάβουν δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Έκτακτο επίδομα: Πότε θα το λάβουν δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι

 Έκτακτο επίδομα: Πότε θα το λάβουν δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ θα χορηγηθεί εντός του Δεκεμβρίου στους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους οικονομολόγους. Το επίδοµα αποτελεί συνέχεια της στήριξης των 600 ευρώ που είχε παρασχεθεί στους επιστήµονες τους µήνες Απρίλιο και Μάιο λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το κόστος του εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ.

Το έκτακτο επίδομα θα αφορά περίπου 90.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους με χαμηλα εισοδήματα, ενώ θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του Δημοσίου.

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

 

Με τη σχετική διάταξη που θα ενταχθεί στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο επιδιώκεται η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία στους δικηγόρους και στους αυτοαπασχολουμένους με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη χορηγείται εφάπαξ οικονοµική ενίσχυση:

  • Στους δικηγόρους και µηχανικούς που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασµού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουµένων και οι οποίοι λόγω των συνεπειών της Covid 19 είχαν συµπεριληφθεί στους πληττόµενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονοµικών.
  • Στους οικονοµολόγους που είναι ασφαλισµένοι στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασµού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουµένων και οι οποίοι λόγω των συνεπειών της COVID-19 είχαν ενταχθεί στους πληττόµενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονοµικών.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρµογή του παρόντος καταβάλλονται από τον Ειδικό Λογαριασµό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουµένων.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται το ύψος, οι δικαιούχοι, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος χορήγησης της οικονοµικής ενίσχυσης, τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης και εξειδικεύονται τυχόν ειδικότερα θέµατα για την εφαρµογή του παρόντος.

Η εφάπαξ οικονοµική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δηµοσίου ή τρίτου, συµπεριλαµβανοµένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται, ούτε συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη προς το Δηµόσιο, τα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοµικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταµεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύµατα για οφειλές προς αυτά, ούτε συµψηφίζεται µε οφειλές προς πιστωτικά ιδρύµατα και δεν προσµετράται στο συνολικό, πραγµατικό ή τεκµαρτό, οικογενειακό εισόδηµα.

 

Από το Blogger.