Πόσοι και ποιοι θα πάρουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα και ποιοι θα εξαιρεθούν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Πόσοι και ποιοι θα πάρουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα και ποιοι θα εξαιρεθούν

 ΑΤΜ-ΧΡΗΜΑΤΑ-ΛΕΦΤΑ

Μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι αυτοί που λάβουν φέτος το μέρισμα της κυβέρνησης, αφού βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν πάρει κανένα βοήθημα από το κράτος λόγω της πανδημίας.

Προς το παρόν, αυτοί που προηγούνται είναι όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ότι αυτό θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα. Διευκρίνισε πάντως, ότι μέσα στον σχεδιασμό δεν συμπεριλαμβάνονται αυτή τη φορά οι υγειονομικοί.

Από το μέρισμα φαίνεται πως θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες έλαβαν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ και επίκειται δεύτερος κύκλος πληρωμής αναδρομικών, επίσης, για δικαστικές αποφάσεις.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί άλλωστε πως οι συνταξιούχοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση, αφού συνεχίζουν να παίρνουν κανονικά και στην ώρα τους τη σύνταξή τους, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να μην πάρουν μέρισμα όσοι έχουν πάρει πρόσφατα χρήματα από το κράτος, που σημαίνει ότι εξαιρούνται και όσοι έχουν πάρει την έκτακτη αποζημίωση των 534 ευρώ, ακόμα και αν οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν με κρατική εντολή και όχι, φυσικά, από δική τους επιλογή.

Ελάχιστοι με πολλούς «κόφτες»

Δεν αποκλείεται όμως το μέρισμα να πάρουν χαμηλοσυνταξιούχοι, που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ. Ωστόσο, θα είναι ελάχιστοι, γιατί εκεί θα μπουν πολλοί «κόφτες». Δεν θα πρέπει να έχουν πάρει αναδρομικά ούτε προβλέπεται να πάρουν στην επόμενη πληρωμή.

Η κυβέρνηση -για μια ακόμα φορά- φαίνεται πως θα «παίξει» με τους ανέργους, τους οποίους θεωρεί μεν ευάλωτες οικονομικά ομάδες, αλλά μάλλον θα εξαιρέσει τους περισσότερους. Κι αυτό γιατί έκανε επέκταση του χρόνου που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας και δίνει ενίσχυση 400 ευρώ σε κάποιους από τους μακροχρόνια ανέργους.

Ωστόσο, και εκεί εξαιρεί τους περισσότερους, αφού οι μακροχρόνια άνεργοι είναι όσο είναι σε καθεστώς ανεργίας για πάνω από έναν χρόνο. Η κυβέρνηση, όπως και την άνοιξη, εξαιρεί όσους έχουν πολλά χρόνια εκτός αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα διανεμηθεί μέχρι το τέλος του έτους δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που άγγιζε ακόμα και τα 900.000.000. Φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών και του τεράστιου ελλείμματος στον Προϋπολογισμό, το κονδύλι δεν θα ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ. Τα χρήματα θα είναι ακατάσχετα, όπως κάθε έκτακτη ενίσχυση από το κράτος.

 


Από το Blogger.