Επικροτεί η Λευκωσία, φωνάζει η Άγκυρα για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Επικροτεί η Λευκωσία, φωνάζει η Άγκυρα για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο


Φρίξος Δαλίτης   

Ικανοποίηση στη Λευκωσία, οργή στην Άγκυρα και το ψευδοκράτος οι αναφορές στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο, με τις οποίες καταδικάζονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι καλούνται οι δύο πλευράς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η πρώτη ανάγνωση της κυπριακής Κυβέρνησης επισημαίνει ακόμα την αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για διατήρηση ενιαίας θέσης έναντι των τουρκικών ενεργειών για επιβολή σκληρών κυρώσεων.

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για το περιεχόμενο του ψηφίσματος που «Ιδιαίτερα επισημαίνουμε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από το ψήφισμα του καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και την καλεί να ανακαλέσει τις αποφάσεις της», αναφέρει και σημειώνει ότι καλεί, επίσης, την τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

«Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αναφορά του Ευρωκοινοβουλίου που «καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διατηρήσει την ενιαία θέση του έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, να αναλάβει δράση και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Κούσιος. Υποδεικνύει ακόμα ότι οι αρνητικές αντιδράσεις στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, αλλά και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δεν διευκολύνουν καθόλου τη νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, λίγα εικοσιτετράωρα μάλιστα πριν την άφιξη της κ. Λουτ στην Κύπρο.  

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τόσο την τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και την τουρκική Κυβέρνηση να ανταποκριθούν θετικά εφαρμόζοντας όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ζητά αναφορικά με την Αμμόχωστο, αλλά και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού»,  σημειώνει.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι εάν η Τουρκία πραγματικά εννοεί ότι ο δρόμος που επιθυμεί είναι ο ευρωπαϊκός, όπως δήλωσε προσφάτως ο Τούρκος Πρόεδρος, θα πρέπει να σέβεται και να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να δηλώνει ότι απορρίπτει το ψήφισμα και το χαρακτηρίζει μη δεσμευτικό.

«Απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη χώρα μας και τη «τδβκ». Στηρίζουμε πλήρως τη δήλωση στην οποία προέβη   η «τδβκ» για το ζήτημα αυτό. Αυτή η απόφαση, η οποία χωρίς αμφιβολία υπαγορεύτηκε από την ε/κ διοίκηση (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποκομμένο και προκατειλημμένο είναι το ΕΚ σε σχέση με το Κυπριακό. Στην περίπτωση που διατηρήσουν αυτή την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού». 

Η Άγκυρα σημειώνει ακόμα ότι «με το να καθίστανται οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ όμηροι με το κυπριακό πρόβλημα, δεν εξυπηρετείται ούτε το γενικό συμφέρον της ΕΕ ούτε η επίλυση του Κυπριακού ούτε βελτιώνει τις σχέσεις γειτονίας». 

Καλεί επίσης την ΕΕ να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες, όπως αναφέρει, στην Κύπρο και δηλώνει την πρόθεση της να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Καλούμε το ΕΚ και την ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τ/κ λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τ/κ τον Απρίλιο του 2004. Η Τουρκία, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τ/κ χωρίς να υποκύπτει σε καμία απειλή και εκβιασμό, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για διάλογο και διαπραγματεύσεις», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΓΤΠ, δημοσίευμα της Vatan ανέφερε ότι η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα, σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται και τα βήματα γίνονται σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων ανήκουν μόνο στο κράτος της «τδβκ»».

Προσθέτει ακόμα ότι «και ενώ η κατάσταση είναι αυτή, έχουμε ενώπιον μας μια ΕΕ που είναι έτοιμη να γίνει υποχείριο των παιχνιδιών που παίζει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς στα πλαίσια της ρητορικής περί λεγόμενης ‘κατοχής’». 

Όσον αφορά στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η απόφαση που πήρε το κράτος της «τδβκ» είναι το άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και η επιστροφή της στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Ακούμε με μεγάλη ευχαρίστηση ότι και Ελληνοκύπριοι νόμιμοι ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων θέλουν να επωφεληθούν από αυτή την απόφαση. Ωστόσο, είναι ανησυχητικές οι ενέργειες που καταβάλλονται από την Ελληνοκυπριακή ηγεσία να παρεμποδίσει τον λαό της να κάνει χρήση του δικαιώματος περιουσίας που έχει, προκειμένου να μην χάσει το εργαλείο που χρησιμοποιεί για να κάνει τη δική της πολιτική προπαγάνδα που βασίζεται σε ψέματα». 

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις λέει ο Τατάρ

Τους ισχυρισμούς του ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή ακινήτων στα κατεχόμενα, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με την Halkın Sesi ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε δηλώσεις του στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην εφημερίδα, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ένρτογαν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, σημειώθηκε αύξηση στις αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Αποζημιώσεων για τα Βαρώσια.

 Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «Επιτροπή θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει αν θα μπορέσουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών, είτε να κάνουν χρήση είτε να πωλήσουν την περιουσία τους». 

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των Τούρκων επενδυτών που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις στα Βαρώσια, ο Τατάρ κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, είπε: «Αν συνεδριάσει η επιτροπή και προχωρήσει στη λήψη μέτρων και αποφάσεων, υπολογίζω ότι σε 10 χρόνια θα ανοίξει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο. Έτσι, το 2030 θα μπορέσουμε να δούμε όλα τα ξενοδοχεία σε πλήρη λειτουργία», εξήγησε. 

Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν 

Ο κατοχικός ηγέτης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Halkın Sesi  κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της εφημερίδας για το αν θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν και για το κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα για αναγνώριση της «τδβκ» από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ τόνισε ότι ακόμη υπάρχει πόλεμος στο Αζερμπαϊτζάν και είπε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν την κατάλληλη στιγμή. 

Τέλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, ο οποίος έκανε αναφορά για ανέγερση νέου κτηρίου της «προεδρίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ανέγερση νέου κτηρίου για την «προεδρία» δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. 

Σύμφωνα επίσης με την Diyalog ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για τις επαφές Τατάρ σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο.

Φιλελεύθερος

 

Από το Blogger.