Η καταδίκη των Γκρίζων Λύκων δείχνει πως η Ευρώπη αρχίζει να ξυπνάει - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η καταδίκη των Γκρίζων Λύκων δείχνει πως η Ευρώπη αρχίζει να ξυπνάει

 Τουρκική απάντηση με ευθείες απειλές κατά της Γαλλίας για τη διάλυση των «Γκρίζων  Λύκων»! | newsbreak - All24.gr - Ειδήσεις

Nicholas Morgan

Στις 4 Νοεμβρίου, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την τουρκική υπερεθνικιστική ομάδα γνωστή ως Γκρίζοι Λύκοι. Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από βίαιες διαδηλώσεις στη Λυών στις 30 Οκτωβρίου, όταν Τούρκοι εθνικιστές συγκρούστηκαν με φιλοαρμένιους πολίτες έξω από την πόλη, αναβοσβήνοντας το σύμβολο του χεριού των Γκρίζων Λύκων.

Ένα μνημείο που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων παραμορφώθηκε επίσης με τα γράμματα του RTE για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους Γκρίζους Λύκους. Ο Dr. Yektan Turkyilmaz, ερευνητής στο φόρουμ για τις διαπεριφερειακές μελέτες στο Βερολίνο της Γερμανίας, λέει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν είναι σε καμία περίπτωση νέα οντότητα.

Στην πραγματικότητα, έχει εξελιχθεί σε έναν κρυφό βραχίονα του τουρκικού κράτους τα τελευταία χρόνια μακριά από τις ρίζες του ως υπερεθνικιστική οργάνωση νεολαίας. «Στην Τουρκία πρέπει να επιστρέψουμε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 70 για να κατανοήσουμε την ομάδα», δήλωσε ο Τούρκιλμαζ στον Αβάλ σε συνέντευξη στο podcast. Περιέγραψε πως από τότε που ξεκίνησε ως πτέρυγα νεολαίας του σημερινού κόμματος του Εθνικού Κινήματος (MHP), οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν συνδεθεί με εγκληματική βία σε ολόκληρη την Τουρκία, κυρίως εναντίον αριστερών ομάδων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η σχέση με την τουρκική κυβέρνηση και τους Γκρίζους Λύκους υπήρξε επίσης αμφιλεγόμενη. Κατά τη δεκαετία του 1970, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι χρησιμοποίησε την ομάδα για να επιτεθεί στους εχθρούς της, ακόμη και μετά την προσωρινή απαγόρευση του MHP μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Σύμφωνα με τον Turkyilmaz, αυτή η σχέση δεν έχει τελειώσει αλλά έχει εξελιχθεί. «Ορισμένα μέλη έχουν συνδέσμους με την τουρκική κυβέρνηση – αυτό δεν είναι μυστικό από κανέναν», δήλωσε ο Turkyilmaz.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο περιστατικό ήταν το 1997, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Σουζούρλου που σκότωσε αρκετούς Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των Γκρίζων Λύκων που ήταν τότε δεύτερο κόμμα. Σε αυτό που σύντομα εξελίχθηκε σε εθνικό σκάνδαλο κατά του «βαθέως κράτους», το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκίνησε μια έρευνα που αποκάλυψε προηγούμενη υποστήριξη για την ομάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT). Σήμερα η σχέση δεν έχει τελειώσει αλλά έχει εξελιχθεί.

Το κόμμα MHP υπό την Devlet Bahçeli λειτουργεί ως εταίρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και η Τουρκία αρνείται ότι οι Γκρίζοι Λύκοι υπάρχουν στις μέρες μας. Από ορισμένες απόψεις, οι Γκρίζοι Λύκοι φαίνεται να έχουν εξελιχθεί σε ένα άλλο σκέλος ενός καλά τεκμηριωμένου τουρκικού δικτύου επιρροής σε όλη την Ευρώπη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρώπη σηματοδότησαν την ομάδα ως αιτία ανησυχίας, ιδίως δεδομένης της παρουσίας της σε βίαιες συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν φιλοτουρκικοί διαδηλωτές.

Ο Turkyilmaz εξήγησε ότι η παρουσία των Gray Wolves υπήρχε στην Ευρώπη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970. Τώρα επιμένει ότι «οπλίζεται» εναντίον των εχθρών της Άγκυρας στην ήπειρο, όπως υποστηρικτές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ή των οπαδών του Fethullah Gülen, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του τον Ιούλιο του 2016. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομάδα κινητοποιεί επίσης τα μέλη της στην Ευρώπη για την ανάληψη πολιτικής δράσης. «Βλέπετε μια προσπάθεια οπλισμού όχι μόνο εναντίον εχθρών, αλλά και για πολιτικούς στόχους», δήλωσε ο Τούρκιλμαζ.

Επισήμανε ότι υπάρχουν τουρκικά κόμματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ντενκ στις Κάτω Χώρες και του Τούρκου Federasyon στη Γερμανία, τα οποία έχουν συνδεθεί με τουρκικά κυβερνητικά όργανα όπως το Diyanet. Ο Turkyilmaz αναγνώρισε αυτό το δίκτυο οντοτήτων ως μέρος μιας προσπάθειας της Τουρκίας να οικοδομήσει τη μαλακή της δύναμη που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Μια αλλαγή σημειώθηκε όταν η Άγκυρα έγινε πιο μαχητική προς τη Δύση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι αντιπαραθέσεις της με την Ευρώπη αυξήθηκαν όπως η συνεχιζόμενη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η τουρκική πολιτική γίνεται πιο ριζοσπαστική, πιο επιθετική, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Turkyilmaz. Αυτό το τουρκικό δίκτυο δεν είναι άγνωστο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά ο Turkyilmaz πιστεύει ότι τα κράτη αισθάνονται πιο πρόθυμα από πριν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόπειρα του τουρκικού παρακράτους στο εξωτερικό, το οποίο προσπάθησε να δολοφονήσει τον Berivan Aslan, έναν κούρδο-αυστριακό πολιτικό ως περαιτέρω απόδειξη του κινδύνου του για την Ευρώπη. Η δράση ενάντια στους Γκρίζους Λύκους έχει χρησιμεύσει ως συμβολική πράξη ενάντια σε αυτήν την απειλή. Πέρα από τη Γαλλία, η Αυστρία απαγόρευσε το χαιρετισμό που σχετίζεται με το γκρουπ και αφού το Παρίσι το απαγόρευσε, όλοι οι πολιτικοί των κομμάτων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να ακολουθήσουν. Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία.

Η Τουρκία έχει επικρίνει καθεμία από αυτές τις κινήσεις ως διακριτική, υποκριτική και ισλαμοφοβική. Μετά την κατακραυγή στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του Σάμουελ Πάτι και την καταδίκη από μουσουλμανικά έθνη για τις παρατηρήσεις του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με το Ισλάμ, το θέμα επικεντρώθηκε στο πώς η Ευρώπη μπορεί να σταματήσει τη ριζοσπαστικοποίηση στις μουσουλμανικές της κοινότητες.

Ο Turkyilmaz δεν βλέπει μια «σύγκρουση πολιτισμών» που διαδίδεται από τον Ερντογάν καθώς και από τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Συμφωνεί σε κάποιο βαθμό με κάποιες από τις προτάσεις του Macron, ιδίως για τον τερματισμό της εισαγωγής ιμάμη από μέρη όπως η Τουρκία. Αλλά το βάρος παραμένει στα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία πρέπει κατανοήσουν καλύτερα τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους. Είναι η ελπίδα του ότι η τρέχουσα στιγμή μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας βαθύτερης συζήτησης στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης της ρήξης μεταξύ των κρατών της και των μουσουλμάνων πολιτών τους.

«Πρόκειται για μια σοβαρή και πραγματική ανησυχία για την Ευρώπη», δήλωσε ο Turkyilmaz. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίζουν μόνο για αυτές τις ομάδες, αλλά αποφασίζουν για τον εαυτό τους, καθώς και για το είδος της Ευρώπης που θέλουν να δουν».

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

 

Από το Blogger.