Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά στην καραντίνα – Οι εξαιρέσεις του Lockdown

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά στην καραντίνα - Οι εξαιρέσεις του LockdownΠοια καταστήματα είναι ανοιχτά: Κλειστό το λιανεμπόριο, ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά, ποια κατεβάζουν ρολά, τι ισχύει για αυτοκίνητα και επιβάτες ποια κατεβάζουν ρολά

 

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά: Νέα μέτρα μπήκαν σε ισχύ από σήμερα τα ξημερώματα του Σαββάτου και ενώ η χώρα εισέρχεται σε ένα δεύτερο lockdown. Μετά την εστίαση η οποία έκλεισε στις αρχές του μήνα τώρα και το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου αναγκάζεται σε κλείσιμο στο πλαίσιο των νέων μέτρων για περιορισμό του κορονοϊού.

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Σάββατο 7/11 θα είναι ανοιχτά μόνο συγκεκριμένα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, ανοιχτά παραμένουν τα εξής μαγαζιά:

  • σούπερ-μάρκετ,
  • φαρμακεία,
  • διανομή του έτοιμου φαγητού

Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο. Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα). Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα. Στους χώρους λατρείας, οι Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Τα κομμωτήρια κατ’εξαίρεση

Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα μείνουν ανοιχτά για το Σαββατοκύριακο, μέχρι το βράδυ της. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πως θα μετακινηθούν οι πολίτες που θα θέλουν να τα επισκεφτούν, καθώς δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος αριθμός στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που τελικά αποφασίστηκε είναι πως όποιος θέλει να πάει το Σαββατοκύριακο σε κομμωτήριο, κουρείο, κέντρο αισθητικής θα πρέπει να στείλει SMS  για να πάει σούπερ μάρκετ. Δηλαδή να στείλει SMS τον αριθμό 2 και τα στοιχεία του.

Σαρωτικοί έλεγχοι – 5.000 αστυνομικοί επί ποδός – Αυτή είναι η βεβαίωση μετακίνησης

Gov.gr μετακίνηση: Βήμα – βήμα, τι πρέπει να στείλετε μέσω SMS στο 13033 και τι πρέπει να κάνετε στη βεβαίωση μετακίνησης. Χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones για να ελεγχθούν τα μέτρα καραντίνας. Σε επιφυλακή 2 εισαγγελείς. Πάνω από 130.000 αυτοκίνητα εγκατέλειψαν την Αττική. Η χώρα βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε κατάσταση lockdown και η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

 

Στην Αττική προβλέπεται πως 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός ενώ στο εγχείρημα θα συμμετέχουν 2 ελικόπτερα της ΕΛΑΣ αλλά και drone για να ελέγχουν την κατάσταση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο lockdown. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί από τα νότια μέχρι τα βόρεια προάστια της Αττικής και αντίστροφα σε πολλά σημεία, ενώ θα υπάρχουν σε επιφυλακή 3 εισαγγελείς στη βάρδια στην περίπτωση που υπάρξουν αυτοσχέδια πάρτι σε σπίτια, ταράτσες, υπόγεια και αλλού.

Η εικόνα στην Αττική από το πρωί είναι ήρεμη και οι δρόμοι είναι σε γενικές γραμμές άδειες. Καμία σχέση δηλασή με το χθεσινό κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους αλλά και στι εξόδους της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι πως από την Τετάρτη μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής έφυγαν από την Αττική πάνω από 130.000 αυτοκίνητα.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με SMS, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

 

Ειδικώς στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

  • Δείτε εδώ τη βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
  • Δείτε εδώ τη βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

Μετακίνηση με SMS 13033: Πότε θα κόβεται το πρόστιμο των 300 ευρώ για μάσκα και μετακίνηση

Από σήμερα στις 6 το πρωί μαι τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου για κάθε μετακίνηση μας είμαστε υποχρεωμένοι να στέλνουμε SMS στο 13033 σε διαφορετική περίπτωση θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρόστιμο τουλάχιστον 300 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί και πλέον για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή για μετακίνηση χωρίς SMS το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Στο ίδιο ύψος και το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση. Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση. «Από αύριο, καθ’όλο το 24ωρο θα υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας, μόνο με SMS για τους προβλεπόμενους λόγους. Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά στην καραντίνα - Οι εξαιρέσεις του Lockdown
Για ποιους λόγους μπορεί να γίνει μετακίνηση

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση θα γίνεται μόνο με SMS για τους εξής λόγους:

· Εργασίας

· Για μετακίνηση σε σχολείο

· Υγείας

· Μετάβαση σε κατάστημα

· Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία

· Παροχή βοήθειας

· Μετάβαση σε κηδεία

· Για διαζευγμένους γονείς με τέκνα

· Για σωματική άσκηση/ κίνηση με ζώο/ μεταφορά αδέσποτου εντός του δήμου

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά στην καραντίνα - Οι εξαιρέσεις του Lockdown

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε διευκρίνισε ότι κατά τις βραδινές ώρες οι πολίτες πρέπει να μετακινούνται μόνο αν είναι απαραίτητο για λόγους:

· Εργασίας

· Έκτακτης ανάγκης υγείας

· Σωματικής άσκησης κοντά στον τόπο κατοικίας

· Και κίνηση με κατοικίδιο κοντά στον τόπο κατοικίας
Πώς χρησιμοποιείται το SMS

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

· Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

· Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

· Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

· Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

· Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

· Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

· Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά στην καραντίνα - Οι εξαιρέσεις του Lockdown

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια