Κορωνοϊός: Έκκληση των επιστημόνων για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν - «Οι εντατικές είναι γεμάτες» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Έκκληση των επιστημόνων για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν - «Οι εντατικές είναι γεμάτες»


Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν όλοι οι ειδικοί για τις ημέρες των γιορτών – Παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και υπάρχει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης στη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων

Στις συγκεντρώσεις των χριστουγεννιάτικων εορτών έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους οι αρμόδιοι, που φοβούνται για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, σε μία περίοδο που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό κι οι ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ήδη, βρισκόμαστε πίσω από το «καλό σενάριο» για το οποίο είχε μιλήσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, που μιλούσε για 300 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα, καθώς σήμερα, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο αριθμός αγγίζει τους 534.

«Κανένας εφησυχασμός» λένε οι επιστήμονες

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, που σημείωσε ότι οι εξελίξεις του Ιανουαρίου θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή των μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της, «εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», είπε.

«Όχι» στις συγκεντρώσεις λέει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που προειδοποίησε ότι οι συγκεντρώσεις ανά δύο οικογενειών σε διαφορετικές ημέρες είναι επικίνδυνες. «Μπαίνοντας βγαίνοντας στα σπίτια, ο ιός θα μεταδοθεί εκεί που δεν υπάρχει», σημείωσε προσθέτοντας ότι αν και η κυκλοφορία είναι μικρότερη απ’ ότι πριν μερικές εβδομάδες, παραμένει υψηλή, ενώ οι εντατικές είναι πλήρεις. 

Κανένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων

Για να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση διατηρεί την απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν, αλλά αντίθετα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιο σκληρά lockdown σε τοπικό επίπεδο, στο πρότυπο της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης.

Ο κ. Πέτσας ζήτησε από τους πολίτες να έχουν κλειστό κύκλο και να μην ανοίγουν τις επαφές τους. «Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα οι επαφές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ερωτηθείς για το καμπανάκι κινδύνου σε περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κόκκινες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «όταν χτυπάνε τέτοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί».

«Δεν υφίσταται προοπτική ρεβεγιόν»

Κατηγορηματικός στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ρεβεγιόν. Αντίθετα, 9 περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά σε σκληρό lockdown.

«Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψή μας φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την πορεία της πανδημίας» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «για 3, 4, 5 ώρες γιορτινού ξεφαντώματος χωρίς μέτρα ας μην στείλουμε αγαπημένους μας ανθρώπους στο νοσοκομείο».

Από το Blogger.