Χωρίς πρόστιμο όποιος δηλώσει ακίνητη περιουσία στο Κτηματολόγιο μέχρι τον Ιούνιο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Χωρίς πρόστιμο όποιος δηλώσει ακίνητη περιουσία στο Κτηματολόγιο μέχρι τον Ιούνιο


Άτυπη παράταση έως τον Ιούνιο σε όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο να το πράξουν ηλεκτρονικά χωρίς τον κίνδυνο επιβολής προστίμου δίνει διάταξη που περιλαμβάνεται στο χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
Παράλληλα, παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 οι οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο για τις 297 περιοχές της χώρας στις οποίες η κτηματογράφηση άρχισε πριν από το 2006, κάτι που επιτρέπει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να γλιτώσουν τον χαρακτηρισμό της περιουσίας τους αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ειδικότερα, το άρθρο 133 του σχεδίου νόμου προβλέπει πως το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης ενεργοποιείται μεν, αλλά με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος συμμόρφωσης στους ιδιοκτήτες.

Πλέον ορίζεται ότι το πρόστιμο αυτό θα εξαρτάται όχι μόνο από την αξία του ακινήτου, αλλά και από τον χρόνο της καθυστέρησης. Το ύψος του εν λόγω προστίμου θα κυμαίνεται από τα 300 στα 2.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης.

«Το πρόστιμο υπολογίζεται βάσει του είδους του εγγραπτέου δικαιώματος που δηλώνεται, της αξίας των ακινήτων βάσει του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αυτής, καθώς και του χρόνου κατά τον οποίον καθυστέρησε η υποβολή της δήλωσης σε σχέση με την προθεσμία που καθορίζεται. Το πρόστιμο για δικαιώματα κυριότητας (ψιλής και πλήρους) και επικαρπίας υπολογίζεται για το σύνολο των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί εμπροθέσμως ακόμη και στις αγροτικές περιοχές» αναφέρει το εν λόγω άρθρο.

Όσον αφορά τα παλιά προγράμματα, δίνεται παράταση για ένα έτος στις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο για τις 297 περιοχές της χώρας στις οποίες η κτηματογράφηση άρχισε πριν από το 2006. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ως τις 31/12/2021 να δηλώσουν έστω και την τελευταία στιγμή την ακίνητη περιουσία τους, ώστε να μη χαρακτηριστεί αγνώστου ιδιοκτήτη και περάσει στα χέρια του Δηοσίου. Η σχετική προθεσμία εκπνέει στο τέλος του 2020.
Από το Blogger.