Τέλος χρόνου κυριολεκτικά Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Τέλος χρόνου κυριολεκτικά Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα


Παρά την πανδημία και το lockdown… διαρκείας, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει καμία απαλλαγή ή παράταση στις πληρωμές που πρέπει να γίνουν έως σήμερα.

«Μαύρη» Πρωτοχρονιά θα κάνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, που καλούνται να καταβάλουν μαζεμένες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους προτού αλλάξει ο χρόνος. Παρά την πανδημία και το lockdown… διαρκείας, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει καμία απαλλαγή στην πληρωμή των τακτικών φόρων, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να προσπαθούν να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία.

Εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν έως σήμερα το βράδυ: την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος δεν θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει δίμηνη παράταση έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση έχει «ποντάρει» στο δώρο Χριστουγέννων που έλαβαν οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων (πληττόμενες και μη), με ένα μεγάλο κομμάτι του ποσού να ελπίζουν πως θα κατευθυνθεί στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες μόνο για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ αγγίζουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Λήγει και η διορία για τις 120 δόσεις

Ωστόσο φέτος ξεχωρίζει η διορία για την επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, που αφορά όσους έχασαν την εν λόγω ρύθμιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2020.

Η διορία λήγει απόψε και οι οφειλέτες πρέπει να επισκεφθούν την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση επανένταξης.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλουν τη δόση Δεκεμβρίου το αργότερο έως τα μεσάνυχτα. Σε περίπτωση που δεν πληρώσουν τη δόση, η αίτηση θεωρείται άκυρη και όλα τα χρέη θα γίνουν απαιτητά.

Για να πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου, θα πρέπει το ποσό να πιστωθεί σε Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής αποκλειστικά μέσω web-banking ή τράπεζας.

Δικαίωμα επανένταξης στις 120 δόσεις έχουν και οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι μετά την αίτηση για την αναβίωση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβάλουν τη δόση Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυχτα. Οι 120 δόσεις στα ταμεία αφορά τους οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν απολέσουν εκ νέου τη ρύθμιση, θα αναβιώνει όλο το αρχικό χρέος, δεν θα ισχύει ο επανυπολογισμός που είχαν συμφωνήσει, ενώ θα κληθούν να καταβάλουν τους νόμιμους τόκους και προσαυξήσεις.

23.000 έλεγχοι της εφορίας

Παρά την πανδημία, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζονται για ένα μπαράζ ελέγχων μέσα στο 2021. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το ερχόμενο έτος θα διενεργηθούν 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό το 2021 θα διενεργηθούν 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

 

Από το Blogger.