Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είναι ανοιχτός στην ιδέα βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ίλχαμ Αλίγιεφ προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ανέφεραν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι στον Μπαράκ Ραβίντ του Axios την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Αλίγιεφ ασχολήθηκε με την ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σύμβουλοι του Αλίεφ είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα της βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ιστορικό αρνητικών σχολίων για το Ισραήλ, οι σύμβουλοι του Αλίγιεφ ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι αντιισραηλινός, αλλά μάλλον υποκινήθηκε εναντίον του Ισραήλ από συνεργάτες τους που δεν τον συμβουλεύουν πλέον.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, δήλωσε σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, ότι το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι είναι καλή στιγμή για το Ισραήλ και την Τουρκία να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους, σύμφωνα με τον Ραβίντ.

Ενώ το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν διπλωματικές σχέσεις, αυτές οι σχέσεις έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ισχυρός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, έχει συχνά επικρίνει το Ισραήλ.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία συμφιλίωσης το 2016, τερματίζοντας μια εξαετή διπλωματική αντιπαράθεση μετά από μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ισλαμιστών ριζοσπαστών στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό ασφαλείας στη Γάζα.

Ακόμα και μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, ο Ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε τις λεκτικές επιθέσεις του στο Ισραήλ.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «τρομοκρατικό κράτος» και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Μπινιαμίν Νετανιάχου «τρομοκράτη», αφού οι δυνάμεις του IDF άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης με τη Χαμάς στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

Πέρυσι, ο Ερντογάν καταδίκασε τη δήλωση του Νετανιάχου για το Ισραήλ ως έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού ως «κατάφωρο ρατσισμό».

Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιονδήποτε υποστηρίζει το Ισραήλ και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προωθεί τον παλαιστινιακό σκοπό, ανεξάρτητα από τις προσπάθειές του να το υπονομεύσει κυρίως από υποστηρικτές του ισραηλινού καθεστώτος.

Πηγή: Axios

 

Από το Blogger.