Κροατία: Ανακαλύφθηκε σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος Έλληνα πολεμιστή - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Κροατία: Ανακαλύφθηκε σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος Έλληνα πολεμιστή


Ένα σπάνιο χάλκινο αρχαιοελληνικό κράνος Έλληνα πολεμιστή από τη φυλή των Ιλλυριών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφές ταφικού σπηλαίου στην Κροατία.

Το κράνος ανακαλύφθηκε στις 20 Νοεμβρίου, στο Ζακοτάρακ, στη νότια Δαλματία της Κροατίας, μέσα σε ταφικό σπήλαιο ενός πολεμιστή του 4ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τη Daily Mail, πρόκειται για ένα «ιλλυρικό κράνος» που έχει διατηρήσει μετά από τόσους αιώνες τον εμβληματικό σχεδιασμό του. Ο αρχαιολογικός όρος «ιλλυρικό κράνος» περιγράφει έναν τύπο ορειχάλκινης περικεφαλαίας που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα, ειδικά στην Πελοπόννησο, που ήταν και ο τόπος της πρωιμότερης εξέλιξής του. Το συγκεκριμένο κράνος χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι Ετρούσκοι και οι Σκύθες, ενώ αργότερα έγινε δημοφιλές στη φυλή των Ιλλυριών.


 

Εκτός από την περικεφαλαία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης σιδερένια όπλα, όπως δόρατα και μαχαίρια. Ακόμη δύο ακόμη άτομα θάφτηκαν στον ίδιο τάφο, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που φορούσε χάλκινο βραχιόλι. Σύμφωνα με το archaeologynewsnetwork (Δίκτυο Ειδήσεων Αρχαιολογίας), μεταξύ αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στον τάφο ήταν:

- δεκαπέντε χάλκινες και ασημένιες αγκράφες

- 12 βελόνες

- διάφορα σπειροειδή χάλκινα στολίδια και τσιμπιδάκια

- αρκετές εκατοντάδες γυάλινα διακοσμητικά και κεχριμπάρια που ανήκουν σε περιδέραια


 

Ο αρχαίος τάφος ανασκάφηκε κατά την αποκατάσταση ενός χαλασμένου ταφικού μνημείου. Ο μεγάλος ορθογώνιος χώρος μετρήθηκε περίπου στα 3 x 2 μέτρα. Ο σκελετός του πολεμιστή βρισκόταν σε μια κατεύθυνση δυτικά-ανατολικά στον τάφο, αλλά τα οστά του βρέθηκαν σε «μάλλον κακή κατάσταση», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο τάφος χρονολογείται κάπως νωρίτερα από την αποικία του Korčula, που ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., εξηγεί ο συντονιστής του έργου, δρ Hrvoje Potrebica από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.


 


Οι περιστάσεις που οδήγησαν στη σημαντική αυτή ανακάλυψη ξεκίνησαν το 2019, όταν μια ομάδα από το Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας επισκέφθηκε το δυτικό Peljesac και εντόπισε πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα στο ιερό του Ιλλυρικού τάφου στη Nakovana, που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

Ο καθηγητής Potrebica ανέφερε ότι το ελληνικό-ιλλυρικό κράνος του 4ου αιώνα π.Χ. «είναι εξαιρετικά σπάνιο» και ανήκει σε μια συλλογή περίπου σαράντα ίδιων κρανών, που έχουν βρεθεί συνολικά στην Ευρώπη. Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν τριάντα «αγγεία» που ήταν κυρίως ελληνικής προέλευσης. Ισχυρίζονται δε, ότι αυτά ήταν από τα πιο ακριβά αγγεία εκείνη την εποχή.

Ο δρ Potrebica πιστεύει ότι ο χώρος ταφής του σπηλαίου όπου ανακαλύφθηκε ο τάφος έχει «τεράστιες δυνατότητες». Τον επόμενο χρόνο, όταν αρθούν οι τρέχοντες περιορισμοί του κορονοϊού , οι ερευνητές ελπίζουμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Επιπλέον, ο Δρ. Potrebica αναφέρει ότι η ανακάλυψη του χάλκινου πολεμικού κράνους, που ήταν δημοφιλές στην Ελλάδα από τους ελληνο-περσικούς πολέμους, σε συνδυασμό με άλλα «εξαιρετικά ευρήματα στο Korcula», παρουσιάζουν στους αρχαιολόγους μια νέα εικόνα «της σημασία της νότιας Αδριατικής στην ιστορική δυναμική αυτού του τμήματος της Ευρώπης».


 

Από το Blogger.