Μιλιέτ και Χουριέτ : Βλέπουν ήπιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ή και «περίοδο χάριτος» από την ΕΕ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Μιλιέτ και Χουριέτ : Βλέπουν ήπιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ή και «περίοδο χάριτος» από την ΕΕ


Ολιγάριθμες και ήπιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας προβλέπει η εφημερίδα Μιλιέτ ότι θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ η εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για ενδεχόμενο «περιόδου χάριτος» στην Αγκυρα.

Ολιγάριθμες και συμβολικές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Μιλιέτ, στη Σύνοδο Κορυφής ορισμένα κράτη μέλη θα εκφράσουν τη γνώμη τους υπέρ της επιβολής ολιγάριθμων και συμβολικών/ήπιων, κατά βάση, κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα κριθούν επαρκείς ως προς το να τονίσουν τη δέσμευση και την αξιοπιστία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μόνο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι συν αυτή ηγέτες μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν τάσσονται υπέρ της επιβολής «σκληρών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση κινούνται η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο.

Σε νέα «περίοδο χάριτος»

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για έλλειψη ενδείξεων ότι τα κράτη μέλη θα έλθουν σε συμφωνία, όπερ ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα «περίοδο χάριτος» για την Τουρκία, εξέλιξη η οποία δεν είναι αρεστή σε ορισμένες χώρες, όπως στην Πορτογαλία που διαδέχεται τη Γερμανία στην εκ περιτροπής Προεδρία.

Σε σχέση με την Αθήνα υποστηρίζεται ότι πρόκειται να υποβάλει μακρύ κατάλογο αιτημάτων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που κυμαίνεται από εμπάργκο όπλων μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

 

Από το Blogger.