Καταβολή Δώρο Χριστουγέννων: Δημοσιεύθηκε η απόφαση στο ΦΕΚ -όλες οι λεπτομέρειες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Καταβολή Δώρο Χριστουγέννων: Δημοσιεύθηκε η απόφαση στο ΦΕΚ -όλες οι λεπτομέρειες


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τον προσδιορισμό και την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2020.

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

 

Αναλυτικά το ΦΕΚ με την απόφαση για τον προσδιορισμό και την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2020 αναφέρει:

Άρθρο 1

Καθορισμός των υπόχρεων προς καταβολή προσώπων και του χρόνου καταβολής του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από 1.5.2020 έως 31.12.2020, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κο-ρωνοϊού COVID-19, καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4728/2020 καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1.5.2020 έως 31.12.2020.

Η καταβολή της ανωτέρω αναλογίας γίνεται από τους υπόχρεους προς τούτο εργοδότες κατά το χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 742).

2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους ως άνω εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή από αυτούς ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Η καταβολή της ως άνω αναλογίας πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δια του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής: α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30.11.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21.12.2020, β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31.1.2021.

3.α) Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς κατά το χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 742).

β) Για την ίδια κατηγορία εργαζομένων, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:
βα. για το έως την 30.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21.12.2020
ββ. για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31.1.2021.

Η αναλογία της παρούσας υποπαραγράφου υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

4. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ’αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση.

Άρθρο 2

Διαδικασία καθορισμού του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβολή του στους εργαζομένους

1. Η πληρωμή προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.

2. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για το σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρθρο 3

Διαδικασία απόδοσης του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων

1. Για τη διαδικασία απόδοσης στους εργαζόμενους, του μέρους του επιδόματος εορτών, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πληρωμή γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) εκάστου δικαιούχου-εργαζόμενου σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

2. Από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων- μισθωτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους.

3. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ» (ΔΙΑΣ ΑΕ) προς την οποία διαβιβάζεται. Επίσης διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ ΑΕ, στη Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων -μισθωτών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα τον αριθμό των δικαιούχων-εργαζομένων και το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς. Οι ανωτέρω καταστάσεις εγκρίνονται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Συλλογικών Ρυθμίσεων.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.

5. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 «Ελληνικό Δημόσιο -Συγκέντρωση Εισπράξεων – Πληρωμών» και την πίστωση με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ ΑΕ και των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων-μισθωτών. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη ΔΙΑΣ Α.Ε. Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με IBAN: GR7101000230000000000200211 με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ ΑΕ και λογιστικοποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού. Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ ΑΕ ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή.

6. Για την πληρωμή του ποσού εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, η ειδική εντολή πληρωμής της προηγούμενης παραγράφου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

7. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία, πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

8. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

Άρθρο 4

Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων έτους 2020 για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί και για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

1. α. Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα απασχόλησης καταχωρίζονται τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια Αναλυτική Περιοδική Δήλωση τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Οι αποδοχές της περίπτωσης αυτής καταχωρίζονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με ειδικό τύπο αποδοχών, οι λεπτομέρειες για τον οποίο καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για τον e-ΕΦΚΑ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης που δηλώνονται, καθώς και η ορθότητα των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν δηλωθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις βάσει των στοιχείων απασχόλησης, με τις οποίες βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, και όπου απαιτείται εκδίδονται και επιδίδονται από τον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής.

γ. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και τα ΝΠΙΔ εκ μετατροπής βάσει της παρ. 20 του άρθρου 6 του ν. 3029/2002, για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της αναλυτικής κατάστασης εισφορών που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους ανωτέρω εργαζόμενους, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα απασχόλησης καταχωρίζονται στην αναλυτική κατάσταση εισφορών τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας προσδιορίζονται μέσω της ίδιας αναλυτικής κατάστασης εισφορών που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις, με χρήση ειδικών τύπων αποδοχών.

Εκτός από τις αποδοχές των εργαζομένων καταχωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου). Στα σχετικά πεδία των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών καταχωρούνται και τα ποσά της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου) που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι ειδικοί τύποι αποδοχών και οι οδηγίες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των καταστάσεων καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κάθε φορέα.

Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι φορείς συγκεντρώνουν μέσω της επεξεργασίας των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών και αποστέλλουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τους ανωτέρω φορείς που δεν συνδέονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις αναλυτικές καταστάσεις εισφορών προς τους ανωτέρω φορείς διασταυρώνονται με τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης και ασφαλιστικών εισφορών που δηλώνονται για τα οποία βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, και όπου απαιτείται εκδίδονται και επιδίδονται από τους φορείς οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. α. Για τους εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, υπολογίζονται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4690/2020 (Α’ 104).

β. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), η οποία παράγεται αυτοτελώς από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση τα πληροφοριακά συστήματα και τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των λοιπών συναρμόδιων φορέων, με το ίδιο πακέτο κάλυψης βάσει του οποίου καταβάλλονταν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν την υποβολή της μονομερούς δήλωσης αναστολής, και χωρίς υποχρέωση καμίας περαιτέρω σχετικής ενέργειας εκ μέρους των επιχειρήσεων – εργοδοτών.

Ως τελική ημερομηνία παραγωγής των οικείων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων της παρούσας παραγράφου και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται η 31.3.2021.

3. α. Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», και για το χρονικό διάστημα υπαγωγής σε αυτόν (για το χρονικό διάστημα που δεν απασχολούνται), υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή ημερομισθίου και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

β. Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα απασχόλησης καταχωρίζονται τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα ένταξης στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» καταχωρίζονται στην ίδια ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου. Οι αποδοχές της περίπτωσης αυτής καταχωρίζονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με ειδικό τύπο αποδοχών, οι λεπτομέρειες για τον οποίο καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ.

Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για τον e-ΕΦΚΑ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης που δηλώνονται, καθώς και η ορθότητα των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν δηλωθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις βάσει των στοιχείων απασχόλησης, με τις οποίες βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, και όπου απαιτείται εκδίδονται και επιδίδονται από τον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής.

γ. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και τα ΝΠΙΔ εκ μετατροπής βάσει της παρ. 20 του άρθρου 6 του ν. 3029/2002, για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της αναλυτικής κατάστασης εισφορών που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους ανωτέρω εργαζόμενους, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα απασχόλησης καταχωρίζονται στην αναλυτική κατάσταση εισφορών τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για το χρονικό διάστημα ένταξης στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» προσδιορίζονται μέσω της ίδιας αναλυτικής κατάστασης εισφορών που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις, με χρήση ειδικών τύπων αποδοχών.

Εκτός από τις αποδοχές των εργαζομένων καταχωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου). Στα σχετικά πεδία των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών καταχωρούνται και τα ποσά της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου) που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Οι ειδικοί τύποι αποδοχών και οι οδηγίες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των καταστάσεων καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κάθε φορέα.

Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι φορείς συγκεντρώνουν μέσω της επεξεργασίας των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών και αποστέλλουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τους ανωτέρω φορείς που δεν συνδέονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις αναλυτικές καταστάσεις εισφορών προς τους ανωτέρω φορείς διασταυρώνονται με τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης και ασφαλιστικών εισφορών που δηλώνονται για τα οποία βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, και όπου απαιτείται εκδίδονται και επιδίδονται από τους φορείς οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ

 

Από το Blogger.