ΟΑΕΔ: Χωρίς πρόγραμμα για κοινωφελή εργασία το 2021, οι λόγοι που μπήκε στον «πάγο» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΟΑΕΔ: Χωρίς πρόγραμμα για κοινωφελή εργασία το 2021, οι λόγοι που μπήκε στον «πάγο»


Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα και επιδοτούμενων θέσεων εργασίας περιλαμβάνονται στα σχέδια του ΟΑΕΔ για το τρέχον έτος και δεν αναμένεται πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο. Οι λόγοι που δεν θα υπάρξει πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είναι φυσικά η πανδημία. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον ιδιωτικό τομέα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Αλλάζει στόχευση ο ΟΑΕΔ, με στόχο την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη ο ΟΑΕΔ δίνει έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές και στην αξιολόγησή τους. Σημειώνοντας ότι «τα πρώτα δείγματα των νέων δράσεων και πρωτοβουλιών επιβεβαιώνουν την ανάγκη να σχεδιάζουμε νέα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, με οδηγό την αποτελεσματικότερη προώθηση της απασχόλησης».

Εξάλλου, ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων για ανέργους σε Δήμους και Περιφέρειες ενώ οι προσλήψεις του ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Επίσης παρατάθηκαν για άλλους 12 μήνες οι συμβάσεις όσων εργάζονται μέσω του «Ειδικού προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας του άρθρου 64 του ν. 4430/2016 (Α' 205)». Έτσι μετά τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, οι συμβάσεις των ωφελουμένων που λήγουν εντός του 2021 θα παραταθούν για έναν ακόμη χρόνο.

Από τις αρχές Ιουνίου, ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει 8 προγράμματα απασχόλησης με συνολικά 48.500 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστά επιχορήγησης από το 60% έως το 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.
Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 16.000 άνεργοι μέσω των προγραμμάτων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Πέρα από την αυξημένη επιχορήγηση, στα προγράμματα έχουν απλουστευτεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής, και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μετά το τέλος της επιχορήγησης. Η ζήτηση των επιχειρήσεων για τις νέες θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ το συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι συνολικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 39.000.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το 2021 και αφορά το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 5.000 ανέργους. Συγκεκριμένα θα μπορούν να συμμετέχουν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, διάρκειας 6 μηνών και θα λάβουν 558 ευρώ (καθαρά) για 22 ημέρες τον μήνα και 6 ώρες την ημέρα. 

Σκοπός του προγράμματος θα αποτελέσει η τοποθέτηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς ΚΑΛΟ και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, 5.000 εγγεγραμμένων ανέργων που θα έχουν ολοκληρώσει δράση κατάρτισης τουλάχιστον 50 ωρών στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing).

Επιπλέον, το 2021 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα για 2.500 ανέργους οι οποίοι θα επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ στο πλαίσιο προγράμματος για την ανάπτυξη νέας επιχειρηματικότητας, ενώ θα επιδοτηθούν και 7.000 νέες θέσεις απασχόλησης για άνεργους άνω των 30 ετών στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας.

Για το πρόγραμμα αυτό, θα προβλέπεται επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους πάνω από το 60%. Στο μεταξύ ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα παρακάτω 7 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 38.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών:

- Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.

- Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

- Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

- Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

- Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

- Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

- Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

 

Από το Blogger.