Επιβεβαιώνεται η υποστήριξη της Αιγύπτου για λύση στην κρίση της Λιβύης - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Επιβεβαιώνεται η υποστήριξη της Αιγύπτου για λύση στην κρίση της Λιβύης


Ο Αιγύπτιος βουλευτής επαναλαμβάνει την υποστήριξη του Καΐρου για λύση στην κρίση της Λιβύης

Την Κυριακή, ένας Αιγύπτιος βουλευτής, ο Ayman Mahssab, επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος συνεχίζει τις ακούραστες προσπάθειές της για την επίλυση πολλών κρίσεων στον αραβικό κόσμο. Διευκρίνισε ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την κρίση της Λιβύης, η οποία επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Αιγύπτου και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι κατάφερε τα τελευταία χρόνια να παρέμβει για να λύσει πολλά αραβικά ζητήματα.

Σε δηλώσεις Τύπου, ο Αιγύπτιος νομοθέτης κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες της Αιγύπτου στοχεύουν στην επίτευξη πολιτικών λύσεων και στην υποστήριξη εθνικών κρατικών θεσμών, καθώς αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τρομοκρατών και των συνδεδεμένων οργανώσεων που επιδιώκουν να εξαπλώσουν το χάος και να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα κράτη.

Ο Mahssab κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες που κάνει η Αίγυπτος στη Λιβύη για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να εγκαταλείψουν τη χώρα ξένες δυνάμεις, ιδίως οι τουρκικές δυνάμεις και οι συνδεδεμένοι μισθοφόροι τους.

Η Αίγυπτος υιοθετεί μια στρατηγική προσέγγισης όλων των κομμάτων της Λιβύης που υποστηρίζουν μια πολιτική λύση, ως μέρος της υποστήριξής της στις προσπάθειες για την εξάλειψη της κρίσης στη χώρα.

Στις αρχές του 2020, η Αίγυπτος εισήγαγε τη δική της πρωτοβουλία που ονομάστηκε Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία θέτει ένα ψήφισμα Λίβυοι με Λίβυους ως βάση για την επίλυση της σύγκρουσης της χώρας. Η Διακήρυξη βασίζεται σε προηγούμενες διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έθεσε αρκετά ζητήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε κατ’ εξαίρεση λόγω της πανδημίας. Ο Πρόεδρος El-Sisi δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί για μια πολιτική λύση για την τρέχουσα κρίση στη Λιβύη βάσει της συμφωνίας Skhirat, της Διάσκεψης του Βερολίνου και της Διακήρυξης του Καΐρου, οι οποίες έχουν θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη διχασμένη χώρα .

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος από την ανατροπή του 2011 και τη δολοφονία του δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι σε μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ. Έκτοτε, η χώρα έχει χωριστεί μεταξύ αντιμαχόμενων αντιπάλων διοικήσεων που μάχονται για την εξουσία και έχει γίνει βασική οδός για την παράνομη μετανάστευση από την Αφρική στην Ευρώπη.

libyareview.com

 

Από το Blogger.