«Ιερός» πόλεμος ανάμεσα σε εκκλησία και κυβέρνηση για τα Θεοφάνεια – Στο ΣτΕ προσφεύγει η Ιεραρχία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

«Ιερός» πόλεμος ανάμεσα σε εκκλησία και κυβέρνηση για τα Θεοφάνεια – Στο ΣτΕ προσφεύγει η Ιεραρχία


Το αντάρτικο της
 Ιεράς Συνόδου στην απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν οι εκκλησίες ανήμερα των Θοεφανείων, σύμφωνα με τα νέα μέτρα της παράτασης του lockdown, εξελίσσεται σε θρίλερ. 

Μετά από έκτακτη συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου το μεσημέρι της Δευτέρας, η εκκλησία έκανε γνωστό ότι θα διατηρήσει ανοικτούς τους ναούς για την λειτουργία των Θεοφανείων, έτσι ακριβώς όπως είχε συμφωνηθεί και πριν τις γιορτές. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μεταβεί στη θάλασσα χωρίς συνοδεία και να ρίξει τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα.

Ταυτόχρονα η Εκκλησία θα προσφύγει στο ΣτΕ για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στους πιστούς.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της Εγκυκλίου που εστάλη στις Μητροπόλεις

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από πλευράς της η κυβέρνηση απάντησε με επίσημη ανακοίνωση στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Οπως αναφέρει στο αυστηρό μήνυμα, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί το νόμο, ενώ καλεί την Εκκλησία να αντιληφθεί τις κρίσιμες στιγμές:

«Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» αναφέρει η ΝΔ.

 

Από το Blogger.