Δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών ότι δεν θα ανοίξει “Κερκόπορτα” στον Έβρο!


Λάβαμε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΕΑΑΣ) ανακοίνωση για το θέμα της επέκτασης της υφιστάμενης δομής στο χωριό Φυλάκιο Έβρου.

Στην ανακοίνωση, αφού αναφέρεται το ιστορικό αποστολής γραπτού διαβήματος (επιστολής) προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, στρατηγός Σταύρος Κουτρής, γίνεται μια αποτίμηση της κινητοποίησης που έγινε για το θέμα, η οποία αποτίμηση κρίνεται ως θετική.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στους Απόστρατους Αξιωματικούς ότι δεν θα ανοίξει “Κερκόπορτα” στον Έβρο!

Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στις 7 Ιανουαρίου δημοσιοποίησε ανακοίνωση για την δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο, την οποία χαρακτήρισε «Κερκόπορτα», αιτιολογώντας με σειρά επιχειρημάτων αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ενώσεως, Αντιστράτηγος ε.α Σταύρος Κουτρής, με την έγκριση του Δ.Σ., συνέταξε και απέστειλε επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας και την μετατροπή της σε μόνιμη δομή φιλοξενίας 1.500 ατόμων, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές, όπου πριν ένα χρόνο δόθηκαν “μάχες” και «ο Έβρος δεν έπεσε». Η τοπική κοινωνία και όλοι οι φορείς της κομβικής περιοχής του Έβρου που ζουν καθημερινά το πρόβλημα και υφίστανται τις συνέπειές του είναι αντίθετοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουν, γεγονός που θα μας βρει συμπαρατεταγμένους. Υπάρχει η προσωπική σας δέσμευση για εξαίρεση της Θράκης από οποιοδήποτε σχεδίασμά δημιουργίας ή επέκτασης υφισταμένων δομών φιλοξενίας, έχει συσταθεί δε διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης. Ενέργειες σαν και αυτή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, εάν υλοποιηθεί, υπονομεύουν ευθέως αυτή την πολιτική προσπάθεια και την αξιοπιστία των δεσμεύσεών σας. 

Κύριε Υπουργέ Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Στρατιώτης, ο Αστυνομικός, ο λιμενικός όταν έχουν το “όπλο” τους στραμμένο μπροστά δεν πρέπει να ανησυχούν για την πλάτη τους. Μην ανοίγετε “κερκόπορτες” στα τείχη που έκτισαν, μη “ροκανίζετε το κλαδί που καθόμαστε”, μη δημιουργείτε ρήγματα στην εθνική ασφάλεια. Αναθεωρήστε την απόφαση, εάν έχει ληφθεί, και ξεκαθαρίστε τη σκέψη σας και την πολιτική που εισηγείστε. […] Δεν είμαστε Γερμανία ή Γαλλία να αντέχουμε αρκετές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες μη αφομοιουμένων μεταναστών. Επίσης οι Έλληνες συντάκτες της Συνθήκης δημιούργησαν στον Έβρο με τον πληθυσμιακό χαρακτήρα που προέβλεψαν ένα σημαντικό στρατηγικό ανάχωμα κατά πιθανής μελλοντικής απειλής εξ Ανατολών. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, σήμερα, 100 χρόνια μετά, που η απειλή αυτή πλέον έχει ξεδιπλωθεί ολοκάθαρα και η κατάθεση της Τουρκικής πρότασης για αναθεώρηση της Συνθήκης είναι στο τραπέζι, εμείς με τέτοιες ενέργειες να ρηγματώνουμε τα “αναχώματα”».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης αντέδρασε άμεσα και το ίδιο απόγευμα σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ. για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα. Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε ότι δεν θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας, αλλά θα γίνει επέκταση του υφισταμένου από 2016 Κέντρου Καταγραφής, ώστε σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις να μπορούν να καταγραφούν με ασφάλεια μεγαλύτερες αφίξεις από το συνηθισμένο που πιθανόν να δεχόταν η περιοχή. Δέχτηκε να αποστείλει εγγράφως αυτές τις θέσεις και συνημμένα παρουσιάζεται η σχετική επιστολή.

Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Μηταράκης προέβη σε σειρά διευκρινήσεων για το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης στον Έβρο οι σημαντικότερες εκ των οποίων ήταν οι ακόλουθες:

«Τονίζεται επίσης ότι, για ευνόητους λόγους, παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο».

Η κινητοποίηση των Εβριτών, των φορέων της περιοχής και η καίρια παρέμβαση της Ε.Α.Α.Σ., καθώς και η ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, προκάλεσαν μια θετική αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης και αποδείχθηκαν ωφέλιμες για τον τόπο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια