Γιατί ο Ερντογάν έχασε τον ύπνο του με τον διορισμό του Brett McGurk από τον Μπάιντεν; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Γιατί ο Ερντογάν έχασε τον ύπνο του με τον διορισμό του Brett McGurk από τον Μπάιντεν;


Ο Μπάιντεν διορίζει Σύμβουλο που παραιτήθηκε όταν ο Τραμπ διέταξε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, προδίδοντας τους Κούρδους

Ο Brett McGurk υπηρετούσε ως Απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό κατά του ISIS μέχρι το 2018, όταν παραιτήθηκε λόγω της ακατανόητης απόφασης του Προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί ο αμερικανικός στρατός από τη Συρία.

Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον διορισμό του Brett McGurk, ένθερμου υποστηρικτή της παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία, για να υπηρετήσει ως συντονιστής της Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ο McGurk υπηρέτησε ως Απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Πρόεδρο Trump από το 2015 έως το 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο McGurk παραιτήθηκε όταν ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε το σχέδιό του να αποσυρθεί από τη Συρία.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Brett McGurk έγραψε ένα άρθρο για την Washington Post, στο οποίο επέκρινε την πολιτική του Τραμπ στη Συρία και προειδοποίησε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ θα αφήσει κενό το οποίο θα καλύψουν το ISIS, το Ιράν και τη Ρωσία.

Στο άρθρο, ο McGurk είπε ότι επειδή θα υπάρχουν λιγότερα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, θα δημιουργηθούν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων της Ουάσινγκτον για υποστήριξη των Κούρδων και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) και της εκστρατείας βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Συρία ενάντια στις «ιρανικές απειλές».

Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα αποσύρει εντελώς τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, τελικά το 2018 απέσυρε τους 1600 από του 2000 στρατιωτικούς που υπήρχαν στη Συρία. Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο, παραδέχτηκε σε μια συνέντευξή του ότι «έπαιζε πάντα παιχνίδια κάλυψης» για να κρύψει τον πραγματικό αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία.

Ο Brett McGurk είναι επίσης σοβαρός επικριτής του ρόλου της Τουρκίας στη Συρία, ενώ από την πλευρά της και η Τουρκία δεν τον υποστηρίζει. Οι Τούρκοι βλέπουν τον Brett McGurk ως τον εγκέφαλο πίσω από την υποστήριξη με οπλισμό από πλευράς των ΗΠΑ των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα, αυτό που ενοχλεί την Τουρκία είναι οι Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), οι οποίες ηγούνται του SDF και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέονται με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Το 2017, η Τουρκία ζήτησε την απομάκρυνση του Brett McGurk από τη θέση του ως Απεσταλμένου για τον αντι-ISIS συνασπισμό, λόγω της υποστήριξης που παρείχε στις κουρδικές δυνάμεις. «Ο Brett McGurk, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Daesh [ISIS], είναι σίγουρο και ξεκάθαρο ότι υποστηρίζει το PKK και το YPG. Θα ήταν ευεργετικό εάν αλλάξει αυτό το άτομο», είχε πει τότε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσάβουσογλου.

Σημειώνεται ότι από τότε που δημοσιεύθηκε ότι ο Brett McGurk αναλαμβάνει Συντονιστής Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επικρατεί σοβαρή ανησυχία στην Άγκυρα, σχετικά με τις προθέσεις του Μπάιντεν για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο Κουρδικό. 

Ο Brett McGurk ενώ λαμβάνει αναμνηστική πλακέτα του YPG από ανώτερο διοικητή των Κούρδων στην ΒΑ Συρία

news.antiwar.com

 

Από το Blogger.