Ενεργειακό οπλικό σύστημα THOR: Η αμερικανική απάντηση ενάντια στα σμήνη Drones – Φωτογραφίες & VIDEO - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ενεργειακό οπλικό σύστημα THOR: Η αμερικανική απάντηση ενάντια στα σμήνη Drones – Φωτογραφίες & VIDEO


Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Aerial Vehicle – UAV)  ή drones ονομάζονται τα κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα που δεν έχουν χειριστή στην άτρακτό τους, αλλά πραγματοποιούν πτήσεις είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεκατεύθυνσης. Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα συνήθως έχουν τη μορφή μικρού αεροπλάνου (με σταθερή πτέρυγα) ή ελικοπτέρου με έναν ή περισσότερους κινητήρες και έλικες για ελεγχόμενη πτήση από χειριστή εδάφους.

Η τεράστια ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην χρήση των μικρών σε μέγεθος drones με έλικες (π.χ. quadcopters) τείνει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας, αφού λόγω του μικρού τους μεγέθους, χαμηλού κόστους και ευκολίας στον χειρισμό, μπορούν να μετατραπούν από συσκευές ψυχαγωγίας ακόμη και σε όπλα, χτυπώντας αιφνιδιάστηκα και με αποτελεσματικότητα επίγειους στόχους  με την μεταφορά φορτίου εκρηκτικών.

Καθώς η ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τόσο στην εκδοχή των οπλισμένων αεροχημάτων σταθερής πτέρυγας  (UCAVs) όσο και των αιωρούμενων πυρομαχικών (ή όπως είναι ευρέως γνωστά των “drones καμικάζι”), αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα, η έρευνα για αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης τους έγινε εντονότερη.

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δοκίμασε πρόσφατα ένα πρωτότυπο σύστημα μικροκυμάτων που εξουδετερώνει τα drone, το TACTICAL HIGH POWER OPERATIONAL RESPONDER (THOR), σε πραγματικές συνθήκες, στην Αφρική.

Με το μεγαλύτερο μέρος, της απαραίτητης βασικής έρευνας που είχε προηγουμένως ολοκληρωθεί από το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL), το THOR αναπτύχθηκε γρήγορα και δοκιμάστηκε σε 18 μήνες.

Ο Ρίτσαρντ Τζόζεφ (Richard Joseph) επικεφαλής επιστήμονας του AFRL δήλωσε ότι το THOR είναι «καλύτερο σύστημα από οτιδήποτε άλλο» το οποίο διαθέτει η υπηρεσία αυτή τη στιγμή, και σημείωσε ότι «οι δυνατότητες που μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

Το THOR είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο που αναπτύχθηκε για την υπεράσπιση των αεροπορικών βάσεων και κρίσιμων υποδομών από επιθέσεις κορεσμού με σμήνη drones. Το σύστημα χρησιμοποιεί μικροκύματα υψηλής που καταστρέφουν…

Η συνέχεια στο defenceredefined.com.cy

 

Από το Blogger.